Dieta a kalorie: Kolik kalorií má banán?

Dieta a kalorie: Kolik kalorií má banán?
Banány, díky vysokému obsahu vody, obsahují jen málo kalorií. Jeden banán obsahu přibližně 100 kalorií. Banány obsahují řadu vitamínů a minerálů a dají se tak zařadit mezi zdravé a dietní potraviny. Nic se ale nesmí přehánět.

Banány patří mezi velmi oblíbené ovoce. Kdo by také neměl rád banány, že? Banány jsou často doporučovány, jako dietní potravina. Existuje i dieta – banánová dieta, která má zajistit velmi rychlé zhubnutí. Jak je to ale doopravdy s banány? Kolik kalorií obsahuje banán? A patří banány na dietní jídelníček?

Kolik kalorií obsahuje banán?

Banány obsahují poměrně velké množství vlákniny, sacharidů, vitamínů a minerálů. Středně velký banán (cca18 –  20 cm, cca 100 – 120 gramů), obsahuje 90 – 105 kalorií. Středně velký banán je asi ta nejčastěji prodávaná velikost v českých obchodech.

Jaké vitamíny a minerály obsahuje banán?

Jeden banán (100 gramů) obsahuje:

  • Kalorie = 94 kcal/ 394 kJ
  • 22% sacharidů (22 gramů)
  • 1% bílkoviny (1 gram)
  • 0,25% tuky (0,24 gramu)
  • 74% voda (74 gramů)
  • 12 mg vápníku

Kromě toho banán obsahuje různé vitamíny: vitamín C, A, E, B5, B1, B2, B3, B5, B6, B7. A také minerály. Kromě výše uvedeného vápníku, kterého je v banánu opravdu hodně, je to ještě sodík, draslík, hořčík, železo, jód, a další.

Nejvýznamnější je především to, že jeden banán obsahuje:

  • 12% doporučené denní dávky draslíku
  • 20% doporučené denní dávky vitamínu B6
  • 17% doporučené denní dávky vitamínu C
  • 8% doporučené denní dávky hořčíku

Je banán dietní potravina?

Banán, díky tomu, že obsahuje tři čtvrtiny vody, má poměrně nízký obsah kalorií. Běžný člověk by tak za dem mohl sníst 20 – 25 banánů. Což by asi nebyla úplně ideální dieta. A velmi pravděpodobně by vám to způsobilo i zácpu.

Na druhou stranu ale banány obsahují i poměrně hodně sacharidů. A díky tomu mají vyšší glykemický index. To znamená, že banány poměrně rychleji zvyšují hladinu krevního cukru.

V praxi to znamená, že banán vás velmi rychle zasytí, ale za poměrně krátkou dobu už budete mít zase hlad.

Glykemický index banánu je 52. Jablko nebo hruška mají jen 38, jsou tedy lepší alternativou na zahnání hladu. Pocit zasycení po nich vydrží delší dobu.

Kolik banánů sníst denně při dietě?

Podobně, jako u všeho, i pro banány platí, že všeho s mírou, a nic se nemá přehánět. Banány jsou určitě vhodným doplňkem dietního jídelníčku.

Díky vyššímu obsahu některých vitamínů a minerálů se dá mluvit i o tom, že banány jsou zdravé, zdraví prospěšné. Díky obsahu vlákniny napomáhají i trávení.

Pokud byste se ale živili pouze banány, pak by to asi nebyla ta nejlepší cesta, jak se snažit zhubnout.

Banán byste určitě měli zařadit na dietní jídelníček, jako lehkou svačinu, nebo třeba jako součást snídaně. Může to bát i určitá náhrada za dezert po obědě apod.

Napsat komentář