Kalkulačka: Výpočet metabolického věku pro ženy a pro muže

Kalkulačka: Výpočet metabolického věku pro ženy a pro muže
Metabolický věk říká, jak se vaše tělo cítí a jaká je jeho aktuální funkčnost. Vyšší metabolický věk (než je ten skutečný, chronologický), může být příznakem nějakého zdravotního problému nebo nezdravého životního stylu. V této kalkulačce pro výpočet metabolického věku, si můžete spočítat, jak na tom jste, a jestli je co zlepšovat.

Metabolický věk, nezávisí na tom, kdy přesně jste se narodili, a jaký údaj máte uvedený v občance. Metabolický věk říká, jak se vaše tělo „cítí“. V zásadě se jedná o porovnání vašeho bazálního metabolismu s tím, co je (nebo by mělo být) obvyklé u lidí se stejným pohlavím a věkem.

Výpočet metabolického věku, vám může poskytnout informaci o tom, jak jste na tom se svým zdravím, fyzickou kondicí a jestli byste měli něco zlepšit. Vyšší metabolický věk (než je ten skutečný), může být varovným signálem, že něco není úplně v pořádku.

Co je to metabolický věk a bazální metabolismus?

Metabolický věk, je definován jako váš aktuální bazální metabolismus (BMR) v porovnání s průměrným BMR u dalších lidí (stejného věku, pohlaví a ze srovnatelné socio-kulturní oblasti).

Bazální metabolismus (BMR – basal metabolic rate), vyjadřuje množství energie (kalorií), které vaše tělo spotřebuje na udržování základních životních funkcí.

Při výpočtu bazálního metabolismu, nejsou zohledněny vnější vlivy a spálené kalorie při nějaké fyzické aktivitě.

Lidé s větším množstvím svalů, mají obvykle vyšší bazální metabolismus, než lidé s vyšším podílem tukové tkáně (svaly i v klidovém režimu, spotřebují více kalorií, než tuková tkáň).

Úroveň bazálního metabolismu ovlivňuje věk (s postupujícím věkem BRM postupně klesá), nebo i pohlaví (ženy mají obvykle nižší BMR), a další faktory.

K čemu je dobré znát svůj metabolický věk?

Pokud je váš metabolický věk nižší, než ten skutečný, pak to obvykle znamená, že máte více svalů a méně tuku. Také to může znamenat, že máte více aktivního pohybu.

A možná i kvalitnější (zdravější) jídelníček. Lidé s nižším metabolickým věkem, také mají obvykle i nižší krevní tlak, a obecně i méně zdravotních problémů.

Vyšší metabolický věk (než ten skutečný), může být naopak příznakem, který signalizuje nějaký zdravotní problém.

Zvýšený metabolický věk, je spojený s vyšším BMI (a tedy i větším obvodem pasu nebo přes zadek).

Obvykle je zvýšené množství tělesného tuku, vyšší krevní tlak, což jsou rizikové faktory pro srdeční choroby, různé metabolické poruchy nebo i například pro cukrovku.

Kalkulačka: Výpočet metabolického věku pro muže a pro ženy

Přesný metabolický věk, je možné zjistit jen u lékaře nebo u výživového poradce, který provede měření na specializovaném přístroji. Metabolický věk, dovedou změřit i některé chytré osobní váhy (u nich, je to ale jenom přibližný/zjednodušený výpočet – běžné domácí přístroje nejsou příliš přesné).

Pro orientační výpočet metabolického věku, je možné použít několik různých metod. V naší kalkulačce vycházíme z výšky, váhy, věku a pohlaví, a k tomu se vypočítá i množství tělesného tuku (opět orientační výpočet na základě obvodu krku, pasu a přes zadek).

Kalkulačka - výpočet metabolický věk
Muž nebo žena?
Jaká je vaše váha (v kg)

Jaká je vaše výška (v cm)

Jaký je vás věk (roky)

Jaký je obvod pasu (v cm)

Jaký je obvod přes boky (v cm)

Jaký je obvod krku (v cm)

Poznámky k výpočtu metabolického věku:

  • Výpočet metabolického věku v této kalkulačce, poskytuje orientační hodnoty pro osoby ve věku cca 20 – 75 roků (nejedná se ale o zcela přesný výpočet, který by byl srovnatelný s měřením na speciálním přístroji)
  • U mladších dětí a dospívajících, je bazální metabolismus mírně odlišný (než u dospělých), a bylo by nutné použít jinou metodu výpočtu a srovnání
  • Podobně i u starších seniorů, už metabolismus pracuje odlišným způsobem a opět by to bylo nutné zohlednit v jiné metodě výpočtu
  • Výpočet je pouze orientační – zvláště u mezních případů (jako jsou vrcholoví sportovci, těhotné ženy, ženy po porodu, a mnohé další případy), nebudou výsledky výpočtu příliš validní

Jak vypočítat metabolický věk?

Pokud by vás zajímalo, jak se dá (alespoň přibližně) vypočítat metabolický věk, pak to není příliš jednoduché. Neexistuje žádný jednoduchý vzoreček, jako pro výpočet BMI nebo pro výpočet samotného BMR.

K tomu, aby bylo možné stanovit metabolický věk, tak je nutné provést porovnání s tím, jaké hodnoty jsou obvyklé (průměrné) u dalších lidí (se stejným chronologickým věkem, jako máte vy).

Různé online kalkulačky (jako i ta naše), používají různé vzorečky, které jsou více či méně přesné (ve všech případech ale při výpočtu metabolického věku, získáte jenom hodně orientační údaj).

Jednou z možností, jak vypočítat metabolický věk, je výpočet aktuálního bazálního metabolismu (na základě vaší výšky, váhy, věku a pohlaví).

Při výpočtu se dále zohlední množství tělesného tuku (výpočet na základě obvodu krku, pasu a přes zadek).

A to celé se pomocí několika koeficientů převádí na hodnoty, které je možné porovnat s průměrem. Výsledkem je pak orientační metabolický věk.

Vzorec pro výpočet metabolického věku

Celý výpočet metabolického věku, zahrnuje několik dílčích výpočtů (viz vzorce níže):

1) Vzorec pro aktuální výpočet bazálního metabolismu (BMR)

  • Vzorec pro výpočet BMR pro ženu = 655 + (9,6 × váha v kg) + (1,8 × výška v cm) – (4,7 × věk v rocích)
  • Vzorec pro výpočet BMR pro muže = 66 + (13,7 × váha v kg) + (5 × výška v cm) – (6,8 × věk v rocích)

2) Vzorec pro výpočet aktuálního BMI (Body mass index):

  • Vzorec pro výpočet BMI pro muže i pro ženu = tělesná váha (v kg) / tělesná výška na druhou (v metrech)

3) Vzorec pro výpočet množství tělesného tuku:

  • Vzorec pro výpočet množství tělesného tuku pro muže = 495 / (1,0324 – 0,19077 * log (obvod pasu (v cm) – obvod krku (v cm)) + 0,15456 * log (výška v cm)) – 450
  • Vzorec pro výpočet množství tělesného tuku pro ženu = 495 / (1,29579 – 0,35004 *log (obvod pasu (v cm) + obvod boků (v cm) – + obvod krku (v cm)) + 0,22100 * log (výška v cm)) – 450

4) Vzorec pro výpočet metabolického věku

  • Vzorec pro výpočet metabolického věku ženy = (447,593 + (9,247 * váha v kg) + (3,098 * výška v cm) – množství tělesného tuku) / 4,33
  • Vzorec pro výpočet metabolického věku muže = (88,362 + (13,397 * váha v kg) + (4.799 * výška v cm) množství tělesného tuku) / 5,677

Jak je možné, že je metabolický věk vyšší než ten skutečný?

Zatímco počet svíček na narozeninovém dortu, je pouze údajem o tom, kolik sekund, minut, hodin, dní a roků už uběhlo od vašeho narození, metabolický věk toho o vás prozradí více.

Metabolický věk, je určitým měřítkem, jaká je aktuální funkčnost vašeho těla. Pokud se někdy cítíte staří, pak to může souviset i s metabolickým věkem (zvýšený pocit únavy, je projevem řady zdravotních problémů a různých civilizačních chorob).

Metabolický věk, bere do úvahy, kolik máte svalů a kolik je tukové tkáně, a říká, nakolik efektivně si s tím vaše tělo dokáže poradit.

Vyšší metabolický věk (než je ten skutečný), může znamenat, že vaše tělo nefunguje zcela správně. A že je možná někde nějaký problém.

Za zvýšeným metabolickým věkem (jakési vaše „relativní“ stáří), je obvykle „schovaný“ sedavý životní styl, nedostatek fyzického pohybu, nebo špatné stravovací návyky (vysoký obsah cukrů vysoký podíl zpracovaných potravin, nízký obsah hodnotných makroživitn, apod.).

Na vyšší metabolický věk, může mít vliv i aktuální zdravotní stav (probíhající nemoc, léky které berete, hypotyreóza, inzulínová rezistence, apod.).

Metabolický věk vám „spočítá“ i všechny vaše zlozvyky – kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nadměrná konzumace sladkostí, nedostatek spánku, nadměrný příjem soli, a další.

Jak snížit metabolický věk?

Pokud máte vyšší metabolický věk, a chcete s tím něco udělat, pak je to možné. Co se pokazilo, se dá zase spravit:

  • Věnujte se pravidelné fyzické aktivitě (alespoň 30 minut aktivního pohybu každý den v týdnu)
  • Zkuste zvýšit objem svalové hmotné (nestačí jen procházky venku v přírodě, hodně pomůže i nějaké silové cvičení – s činkami nebo s vlastní váhou)
  • Zlepšete svůj jídelníček (snažte se jíst vyváženou stravu, která obsahuje všechny živiny – bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, přiměřené množství sacharidů, dostatek zeleniny)
  • Omezte množství stresu (pomáhá dostatek spánku, nebo i různé antistresové relaxační techniky – meditace, relaxace, a další – poměrně účinnou antistresovou metodou je i sport)
  • Zkuste více spát (spánek by měl být pravidelný, doporučuje se minimálně 7-8 hodin denně)
  • Přestaňte kouřit a zkuste omezit konzumaci alkoholu (nebo i další zlozvyky)

Záleží pochopitelně i na tom, co přesně je důvodem vyššího metabolického věku. Pokud je příčinou nějaká nemoc či zdravotní komplikace, pak je lepší vše konzultovat s lékařem. Ten vám může pomoci i v případě nadváhy nebo obezity. Nebo i se závislostí na nikotinu či alkoholu.

Napsat komentář