TIP: Jak zhubnout o 2,5 kila, za jeden den (rychlé snížení váhy)

TIP: Jak zhubnout o 2,5 kila, za jeden den (rychlé snížení váhy)
Před několika dny, se mi za 24 hodin (jeden den) snížila váha o 2,5 kila. A to zcela neúmyslně, o nic jsem se nesnažil. Je to způsob, jak rychle zhubnout? Ani omylem. Nejedná se o hubnutí. Rychlé snižování celkové váhy, obvykle nemá s hubnutím (s redukcí tukové tkáně), nic společného.

Mnoho lidí, má o hubnutí značně zkreslené představy. Očekávají, že zhubnout se dá velmi rychle. A když se jim to nedaří, tak se pak na internetu snaží najít rady, jak zhubnout o 5 kilo za 3 dny, nebo o 10 kilo za týden, či o 20 kilo za měsíc. Jejich očekávání, jsou ale bohužel zcela nereálná.

Tato určitá „naivita“, je pak často využívána (a velmi často i zneužívána). Lidem jsou doporučovány zázračné rychlé redukční diety. Nebo jim vnucují drahé prášky a další potravinové doplňky na hubnutí. Existují tisíce různých návodů, jak zaručeně zhubnout do plavek za 7 dní. Jsou nabízeny nejrůznější návody, jak zhubnout bez cvičení, bez diety, bez námahy.

Často je slibován výrazný úbytek váhy, i když realita je pak jiná. Jak je to s rychlým hubnutím doopravdy?

Dá se zhubnout rychle, jenom za několik málo dní?

O kousek dále, popíšeme jeden konkrétní případ, jak došlo (neúmyslně) ke snížení váhy o 2,5 kila za jeden den. Podobně rychlého snížení váhy, se dá dosáhnout celkem „snadno“. Nejde ale o hubnutí.

Zbavit se jednoho, dvou nebo i více kilo tělesného tuku, jenom za jediný den, prostě není fyzicky možné.

Reálná rychlost hubnutí (ve smyslu redukce tělesného tuku), je ale spíše v rozmezí 0,5 – 1 kilo za týden. To je zhruba reálné maximum, kterého se dá dosáhnout, bez negativních následků (na zdraví, jo-jo efekt, apod.). Spíše to ale může být i méně.

Rychlost hubnutí, je ale značně relativní. Něco jiného je, když se snaží zhubnout někdo s velkou nadváhou nebo obezitou.

Při 150 kilech, bude absolutní úbytek váhy, podstatně rychlejší, než když se snaží zhubnout někdo, kdo má jen pár kilo navíc.

Zhubnutí o 20 kilo, u někoho kdo váží 150 kilo, je srovnatelné, jako když někdo s váhou 60 kilo (a běžnou výškou), shodí 2 – 4 kila.

Rychlé snížení váhy o 2,5 kila, za 24 hodin

Ponechme ale stranou „teorii“, a podívejme se na jeden praktický příklad.

Před několika dny, jsem byl při pravidelném ranním vážení, velmi překvapen, když mi váha poklesla o 2,5 kila. Den před tím jsem vážil 90,7 kg. Druhý den ráno je 88,3 kg. Jak je to možné?

Není v tom žádný trik a nejednalo se o nějaký úmysl. Pochopitelně se ani nedá mluvit o tom, že bych „zhubl o 2,5 kila za jeden den“ (k tomu se ještě vrátím).

55 kilometrů na kole = 2,5 kila dolů

Před několika dny, jsem si vyrazil na projížďku na kole. Nejednalo se o žádný extrémní výkon. Jezdím celkem pravidelně. Často i delší a náročnější trasy (tady to bylo skoro pořád po rovině). Tentokrát se ale sešlo více věcí.

Jel jsem se projet po trase, která nakonec měřila celkem 55 kilometrů. Celé mi to trvalo něco lehce přes 3 hodiny. Nebylo to nic extrémního. Jel jsem klidnějším tempem, průměrná rychlost celé projížďky, byla spíše nižší, než jindy.

Ten den, ale byl poměrně velké vedro (přes 33 stupňů). A i když jsem se snažil usilovně doplňovat tekutiny, vypotil jsem toho určitě podstatně více. Za ty 3 hodiny jsem postupně vypil skoro 3 litry vody (část z toho iontový nápoj, který asi obsahuje i nějaké kalorie, ale především minerály).

Po sportu jím méně

Každý to má trochu jiné. U mě to funguje tak, že po sportu (kolo, běhání, cvičení), mi nějakou dobu trvá, než mám vůbec chuť na jídlo. Většinou tak 1 – 1,5 hodiny (po náročnější fyzické aktivitě), nemám na jídlo ani pomyšlení.

A pokud si něco dám, protože mi to jinak časově nevychází, tak sním podstatně menší porci jídla, než obvykle. Jako by se mi běh sportu, zmenšil žaludek. To byl i tento případ.

Protože jsem se z kola vrátil poměrně pozdě, tak jsem se šel najíst už cca ¾ hodiny po návratu. A snědl jsem sotva poloviční porci, své běžné večeře (trochu pečiva, trochu šunky, větší miska zeleniny s jogurtovým dresinkem).

Snížení váhy o 2,5 kila, tedy byla kombinace 3 různých faktorů:

  • Dehydratace organismu (i přesto, že jsem toho na kole/i po něm vypil poměrně hodně, tělu zřejmě nějaké tekutiny pořád chybí)
  • Větší kalorický výdej – podle jedné aplikace, pro měření jízdy na kole, jsem včera „spálil“ 1518 kalorií (kcal). Podobným číslům ale moc nevěřím, je to jen nějaké „virtuální“ číslo, které s realitou nemusí mít nic moc společného
  • Poloviční večeře – to hraje určitě podstatnější roli, snědl jsem toho méně, mám méně zaplněný trávicí trakt, a to nějaký významnější rozdíl snadno udělá

Jak se mění váha při sportu?

Podobné mezi denní výkyvy váhy, nejsou nic zcela výjimečného. I když tedy 2,5 kila je trochu extrém. Plus/mínus kilo, je ale celkem běžné.

Po jiné, mnohem delší projížďce na kole (byť tedy ne v takovém vedru), jsem měl druhý den o 1 – 1,5 kila méně.

Je to ale zajímavé. Kromě kola (nebo běhání), chodím 2x týdně i na silový trénink. Ty bývají poměrně náročně (jen výjimečně, mě po cvičení nic nebolí).

Po silovém cvičení, se mi ale celkem pravidelně druhý den váha zvýší (osobně si to laicky vysvětluji tím, že namožené svaly jsou „zanícené“, lehce „oteklé“ (a bolavé), a probíhá tam regenerace.

Což může vést k mírnému zvýšení váhy, i přes větší energetický výdej, který jsem měl předchozí den.

Zhubl jsem o 2,5 kila? Ani omylem!

Mohl bych tedy snadno tvrdit, že mám zaručený návod, jak zhubnout o 2,5 kila za jeden den (i proto ten zavádějící titulek).

Já ale určitě nezhubl. Moje váha, je dlouhodobě stabilní (pominu krátkodobé výkyvy o 1 – 2 kila nahoru/dolů).

Když jsem cca před 2 roky, začínal se silovým cvičením, tak mi docela přibyly svaly, a trochu ubylo tuku.  Poslední cca půl rok, jsou už ale všechny hodnoty více méně stabilní (vnitřní tuk, podkožní tuk, množství svalové tkáně, atd.).

Snížení váhy o 2,5 kila, je jen krátkodobý výkyv. Během 2 – 3 dnů, se mi váha zase srovná, na běžné hodnoty. A to, i když budu jíst to stejné, co jindy. Žádné velké přejídání, abych doplnil „kalorie“ spálené na kole.

Rychlé snížení váhy už za pár dní?

Můj laický závěr = velmi rychlé snížení celkové váhy (hmotnosti) je možné. Klidně by se asi dalo zvládnout i více, než ty dvě a půl kila za den. Dovedu si představit třeba i 5 kilo za 3 dny nebo něco podobného. Není to ale hubnutí.

Podobný rychlý úbytek váhy, se myslím ani nijak významně neprojeví na vzhledu postavy (pouze můj subjektivní dojem).

Pokud chce někdo opravdu zhubnout, měl by se smířit s tím, že to bude nějakou dobu trvat. Při pravidelném pohybu a s vhodným jídelníčkem, to ale určitě není nic nemožné.

Napsat komentář