Zdravý jídelníček: K čemu je dobré zdravé stravování a proč jíst zdravě?

Zdravý jídelníček: K čemu je dobré zdravé stravování a proč jíst zdravě?
Jíst umí každý. Jíst zdravě, ale dovede jen málo lidí. Zdravý jídelníček, rozhodně není dieta. Jíst zdravě, neznamená trápit tělo hlady. Rozumný, zdravý a vyvážený jídelníček, má velmi mnoho benefitů – od snížení váhy, přes zlepšení zdraví až po celkové zvýšení kvality života.

Zdravé stravování přináší mnoho výhod, včetně zlepšení celkového zdraví a nálady. Zároveň tím dochází k výraznému snížení rizika vzniku chronických onemocnění.

Zdravý jídelníček, je základní předpokladem pro hubnutí (snížení váhy). Rozumná a vyvážená strava, dodává více energie, při nižším celkovém kalorickém příjmu

Zdravý styl stravování může pomoci snížit riziko vzniku onemocnění srdce, diabetu, obezity a některých typů rakoviny.

Proč začít jíst zdravě? Jaké jsou hlavní výhody?

Přechod na zdravou, rozumnou a vyváženou stravu, nabízí především tyto benefity:

  1. Zlepší se nám trávení
  2. Posílí se imunitní systém
  3. Zvýší se celková vitalita
  4. Zlepší se vnímání toho, jak se cítíme
  5. Budeme mít zdravou váhu
  6. Zlepší se nám duševní pohoda
  7. Budeme mít lepší funkci mozku
  8. Vylepšíme kvalitu spánku.
  9. Budeme mít lepší energetickou úroveň
  10. Zlepší se i kvalita sexuálního života

Zdravý jídelníček – které potraviny by se měli vynechat nebo omezit?

Pokud jde o potraviny, které je lepší omezit, měli byste minimalizovat konzumaci potravin bohatých na přidaný cukr, trans-tuky, zpracované potraviny a potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků.

Naopak byste měli do jídelníčku zařadit více celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, semen a potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny.

Zdravý jídelníček – jídlo je nutné plánovat předem

Stravovat se zdravě, i při vysoké pracovní vytíženosti, nebo když ještě chodíte do školy, může být náročné. Je to ale možné, pokud na to bude myslet předem.

Doporučujeme vám plánovat si jídla dopředu a připravovat si domácí obědy a svačiny. Jídla v restauracích, nebo i v závodních jídelnách, jsou velmi často přesolená, nemají ideální skladbu živin. A často obsahují i zbytečné kalorie.

Další možností zdravého stravování, nabízí předem připravená jídla, které si můžete objednat (nejrůznější krabičkové diety).  Nebo je možné využít i zdravé alternativy v „rychlé stravě“.

Fast-food není jenom KFC a McDonald. Dnes už není problém najít řadu vegetariánských, nebo obecně vhodnějších alternativ, jak se najíst rychle a zdravě, i když zrovna nestíháte.

Zdravý jídelníček: Jaký je ideální počet jídel za den?

Co se týče počtu jídel denně, tak pro to není jednoznačná odpověď, která by platila pro každého.

Obecně se doporučuje jíst menší porce a více jídel po celý den, což může zahrnovat tři hlavní jídla a několik zdravých svačin. Neplatí to ale vždy. U řady lidí, vede podobný systém stravování spíše ke zvýšení váhy.

Důležité je ale sledovat, jak na vás strava působí. Pro někoho může být vhodnější přerušovaný půst – jenom dvě hlavní jídla za den během 6 hodin, a následně 18 hodin půst (tj. systém 18/6, nebo případně 20/4 či 16/8).

Zdravý jídelníček: Co je nejdůležitější?

Nejdůležitější je jíst pravidelně a vyhnout se přejídání nebo dlouhým obdobím hladovění.

Zdravý jídelníček: Co dělat když si nevíte rady?

Pokud nevíte, jak začít se zdravou stravou, nebo to už nějakou dobu zkoušíte a nefunguje to, pak určitě vyhledejte odbornou radu.

Výživoví poradci rozhodně nejsou jenom nějací „obchodníci s teplou vodou“. Ve velké většině případů, se jedná o odborníky, kteří vám mohou výrazně pomoci. Mohou vám poskytnout individuální konzultaci a posouzení vašich současných stravovacích návyků a co je potřeba změnit.

Výživový poradce vám může sestavit stravovací plny podle vašich individuálních potřeb a možností. Na rozdíl od obecných doporučení na internetu (jako je například i tento článek), vám mohou poskytnout konkrétní rady, určené přímo pro vás. Výživový poradce sice něco stojí, je to ale investice, která se vyplatí.

Napsat komentář