Jak zhubnout: Vzorový dietní jídelníček na hubnutí na týden – SOBOTA

Jak zhubnout: Vzorový dietní jídelníček na hubnutí na týden – SOBOTA
Sestavit si vlastní zdravý a dietní jídelníček, nemusí být nic složitého. Existují tisíce receptů na zdravá jídla, ze kterých si můžete vybírat podle své chuti (své chuťové preference). Pozor na potraviny „bez cukru“, „light“ potraviny, nebo obecně na potraviny, se „zbytečnou chemií“. Ty na zdravý a dietní jídelníček určitě nepatří.

Snažíte se zhubnout, a nevíte, jak si sestavit vhodný dietní jídelníček, který by vám pomohl zhubnout? Připravili jsme pro vás vzorový dietní jídelníček, pro hubnutí na celý týden. Na každý den v týdnu, najdete sestavený vzor jídelníčku. Pokračujeme vzorovým jídelníčkem na sobotu.

Vzorový jídelníček na hubnutí na celý týden

Na co si dát pozor při hubnutí – čemu se vyhnout u dietního jídelníčku

Sestavit si zdravý a dietní jídelníček na hubnutí, nemusí být nic moc složitého. Existují tisíce různých receptů, ze kterých můžete vybírat, podle svých chuťových preferencí.

Jíst zdravě a dietně, to nemusí být jen samá zelenina a různá „exotická“ jídla. Naopak, zdravý jídelníček by měl být pestrý, tak aby se vám neomrzel. Jídlo by vám mělo především chutnat. A musí vás také dostatečně zasytit.

Při hubnutí, byste si ale měli dát pozor, na určité, řekněme „začátečnické“ chyby.

Pozor na potraviny „bez cukru“

Na zdravý a dietní jídelníček, určitě nepatří „potraviny bez cukru“. V obchodech je nabízena celá řada různých potravin, které se vás lákavými obaly a pečlivým marketingem snaží přesvědčit, že co je bez cukru, je zdravé.

Tyto potraviny jsou ale zpravidla doslazované umělými sladidly, které mohou značně narušit hormonální rovnováhu a nejsou pro naše tělo ani trochu vhodné.

Obecně platí, že byste se měli co nejvíce vyhýbat potravinám, které obsahují zbytečnou „chemii“ (nejrůznější konzervanty, barviva, zahušťovadla atd.)

Pozor na „light“ potraviny

Stejně tak špatné, jako potraviny „bez cukru“, mohou být i různé „light“ potraviny. Ty mají vzbuzovat dojem, že se jedná o něco zdravějšího. Mají mít snížený obsah tuků, a svůj marketing cílí na lidi, co se snaží jíst zdravěji nebo zhubnout.

V některých případech může být označení „light“ nebo také „lite“ vhodné. Potraviny mohou mít opravdu méně tuků.

U řady potravin, se ale snížením množství tuků, naruší jejich přirozená struktura nebo konzistence. A tak následně light potraviny obsahují, další chemii navíc (zahušťovadla nebo i jiné látky).

Navíc také konzumace „light“ potravin (nebo i potravin „bez cukru“), vás bude podvědomě svádět k tomu, abyste jich snědli více, větší porce (když „je to přece zdravé, tak nevadí, že toho sním více“). A celý případný pozitivní efekt na hubnutí, tím přebijete.

Pozor na BIO potraviny

BIO potraviny určitě na zdravý a dietní jídelníček patří. Jedná se obvykle o čerstvé suroviny, které neobsahují žádnou zbytečnou chemii. Z tohoto pohledu není BIO potravinám co vytknout.

Je zde ale také ten efekt, že podvědomě vnímáme BIO, jako něco „absolutně“ zdravého, co se vlastně dá jíst v jakémkoliv množství.

BIO potraviny jsou fajn, a v podstatě by měly být brány jako něco, co je standard. Označení BIO, nemá s hubnutím nic společného. I pro BIO tedy platí, že je nutné hlídat kalorie a zbytečně se nepřejídat.

JÍDELNÍČEK – SOBOTA

Snídaně – Tvaroh s ovocem

  • jogurt /tvaroh
  • hrst jahod / borůvek / malin
  • Chia semínka

Postup: K snídani si vyklopte bílý jogurt nebo tvaroh do misky a přidejte ovoce a semínka.

Oběd – kuřecí nuggety

  • kuřecí prso
  • ovesné vločky / celozrnná strouhanka
  • bílý jogurt
  • brambory
  • zelenina (podle vlastní chuti/výběru)

Postup: Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na menší kousky (nuggety). Jogurt v misce smícháme se solí a pepřem a potřeme jím kuřecí maso. Nuggety poté obalíme ve strouhance, vyskládáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme cca 30 minut na 190°C. Nuggety podáváme nejlépe s vařeným bramborem a zeleninou.

Svačina – Hummus s mrkví

  • mrkev
  • hummus

Postup: Mrkev očistíme a podáváme s hummusem. Můžete si vyrobit svůj anebo zakoupit v obchodě nějaký, bez zbytečných přídavků chemie.

Večeře – Cuketové placky

  • 1 menší cuketa
  • 2 vejce
  • krůtí/kuřecí šunka
  • ovesná/žitná mouky

Postup: Cuketu očistíme, rozpůlíme, vyndáme z ní semínka a nastrouháme do mísy. Vedle si nakrájíme šunku na menší kousky, pokud chcete, můžete i sýr, a vložíme do mísy k nastrouhané cuketě. Přidáme vejce, mouku a koření (sůl, pepř, oregano) a pořádně vše promícháme. Těsto opékáme na pánvi po menších placičkách, aby pěkně držely pohromadě, nebo dáme na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v troubě dozlatova na 180°C.

Napsat komentář