Jaké hormony ovlivňují hubnutí – II. část

Jaké hormony ovlivňují hubnutí – II. část
Hormony významně ovlivňují to, jakou máte postavu. Jestli nabíráte kila, nebo se vám daří zhubnout. Hormony řídí pocit hladu a regulují chuť k jídlu. Signalizují do mozku, kdy máte dost jídla, abyste se nepřejídali. Hormony řídí, kam se ukládá tuk.

Hormony významně ovlivňují to, jakou máte postavu. Jestli nabíráte kila, nebo se vám daří zhubnout. Hormony řídí pocit hladu a regulují chuť k jídlu. Signalizují do mozku, kdy máte dost jídla, abyste se nepřejídali. Hormony řídí, kam se ukládá tuk.

Když se vám nedaří zhubnout, pak za to možná mohou právě hormony. V tomto článku (a v jeho první části), se můžete dozvědět, jak některé hormony ovlivňují hubnutí. První část článku najdete zde: Jaké hormony ovlivňují hubnutí – I. část. V ní jsme se podívali na to, jak hubnutí ovlivňuje hormon kortizol a hormon leptin.

Které hormony ovlivňují hubnutí

Asi nejdůležitější hormony, které mají vliv na hubnutí, patří především:

Hormon ghrelin vám říká, že máte hlad

Hormon ghrelin – tento hormon společně s hormonem leptinem ovládá pocit hladu a řídí chuť k jídlu. Právě tento hormon je ten, kdo do mozku signalizuje „začínáš mít hlad, měl bys něco sníst“.

Hladina tohoto hormonu je nejvyšší před jídlem, když je žaludek prázdný. Naopak nejnižší hladina tohoto hormonu je po jídle, když máte plný žaludek.

Pokud při hubnutí snížíte kalorický příjem o větší množství kalorií, můžete tím snadno zmást buňky zajišťující produkci ghrelinu.

Vaše tělo neví, že chcete zhubnout, a že to děláte schválně. Začne se bát, že na vás přišla bída a nouze, že hladovíte a rychle si bude chtít udělat zásoby, než to bude ještě horší.

Takže začne mnohem intenzivněji signalizovat pocit hladu.

Jak omezit pocit hladu při hubnutí?

Tomu, aby vás při hubnutí tolik netrápil pocit hladu, se můžete vyhnout několika způsoby.

Hodně pomáhá to, že mezi jednotlivými jídly máte jen krátké časové intervaly. Proto se při hubnutí doporučuje jíst malé porce jídla, ale často. Třeba i 5x za den. Díky tomu nestihne mezi jednotlivými jídly narůst hladina hormonu ghrelinu a vy necítíte tak velký hlad.

Hodně také pomáhá, když si zaplníte žaludek něčím, co má jen nízkou energetickou hodnotu.

I z toho důvodu se při hubnutí doporučuje jíst hodně zeleniny. Zelenina obsahuje z velké části jenom vodu. Takže i když sníte hodně zeleniny, a máte zaplněný žaludek, je to jen málo kalorií.

To, jak hormon ghrelin ovlivňuje pocit hladu, také hodně ovlivňuje spánek. Pokud budete spát nepravidelně, pak si tím rozhodíte správnou funkci tohoto hormonu. Lidé, kteří spí málo nebo spí nepravidelně, mají vyšší sklony přibírání váhy.

Snažíte se zhubnout? Pozor na jo-jo efekt

Při hubnutí (pokud vám ubývají kila dolů), se zvyšuje produkce hormonu ghrelinu. Vědecká studie u lidí, co zhubli alespoň o 10 kilo za 3 měsíce (tj. měli rychlý úbytek váhy za krátký čas), následně zjistila, že mají o 20 – 30% vyšší hladiny hormonu ghrelinu.

To je pak někdy důvodem, proč lidé po skončení hubnutí (když se přestanou hlídat), zase rychleji nabírají kila zpět. Není to jediný důvod, ale významně se na tom podílí.

Jo-jo efekt vám hrozí právě ve chvíli, kdy během hubnutí hladovíte, nebo když hubnete příliš rychle.

Při hubnutí byste neměli snižovat svůj denní kalorický příjem o více než 1/4. Pokud někdo sní 3 tisíce kalorií za den, může snížit kalorický příjem o 800 – 900 kalorií. Pokud ale někdo má běžný kalorický příjem 1800 kalorií, pak by rozhodně neměl snižovat příjem o 900 kalorií.

Hormon estrogen vám brání zhubnout

Hormon estrogen – společně s hormonem progesteronem, je spojený s ženským menstruačním cyklem. U mužů je také malé množství estrogenu, ale hlavní roli hraje tento hormon u žen.

Estrogen je hormon, který může způsobit rychlé narůstání váhy. Estrogen zodpovídá za hromadění tuku na břiše, na bocích a na zadku. Estrogen je zodpovědný za emocionální výkyvy během menstruačního cyklu a s tím spojenými chutěmi na sladké nebo k přejídání.

U žen po 40 dochází k estragonové nerovnováze

Hormon estrogen by měl být v rovnováze s progesteronem. Jen tak fungují oba hormony v ideální symbióze. Bohužel už sama příroda to zařídila tak, že u žen dochází ke značné hormonální nerovnováze.

U žen po 40 dochází k poměrně výraznému poklesu produkce progesteronu. Hladina progesteronu postupně klesá až o 75%.

I hladina estrogenu se snižuje. Ale mnohem pomaleji. Za stejnou dobu (jako hladina progesteronu), poklesne hladina estrogenu jen o 30%. Dochází tedy k hormonální nerovnováze mezi estrogenem a progesteronem.

Snižování hladiny estrogenu, ve spojení s estragonovou dominancí (kdy je estrogenu i přes jeho pokles více než progesteronu), vede k celé řadě negativních vlivů.

Co způsobuje nízká hladina estrogenu

Snižování hladiny estrogenu a nerovnováha s progesteronem, je spojena s celou řadou typicky „ženských“ problémů. Nepravidelný menstruační cyklus, nateklá a bolestivá prsa, premenstruační syndrom, návaly horka a nadměrné pocení, vypadávání vlasů, únava a bolesti zad, ztráta chuti na sex a mnohé další.

Nízká hladina estrogenu pak vede i k ukládání tuku v těle. A nejen to. Estrogen také ovlivňuje to, kde se tuk ukládá. Je to hlavně břicho a z části i boky a zadek.

Jak vyrovnat hladinu estrogenu

Pokles estrogenu příliš nezastavíte. Můžete ale částečně vyrovnat estragonovou dominanci. Třeba tím, že budete jíst více zeleniny. Ta obsahuje hodně vlákniny, která váže estrogen a napomáhá tak k vylučování nadbytečného množství estrogenu z těla ven. K vyrovnání hladiny estrogenu také napomáhají rostlinné hormony – fytoestrogeny. Ty obsahuje třeba brokolice, některé bylinky, nebo lněné semínko.

Napsat komentář