Kalkulačka: Kalorie spálené na kole – přepočet kilometry na kalorie

Kalkulačka: Kalorie spálené na kole – přepočet kilometry na kalorie
Při ježdění na kole, se dá velmi snadno spálit velké množství kalorií. Roli hraje rychlost, terén, stoupání, váha, pohlaví nebo i věk. Za 1 hodinu jízdy, se dá spálit i 1000 kalorií (nebo i více). Při pravidelném ježdění na kole (několikrát za týden) se dá poměrně snadno a rychle zhubnout.

Ježdění na kole, je jedním ze skvělých způsobů, jak spálit hromadu kalorií navíc, a zhubnout. Obecně platí, že při hubnutí jsou dobré déle trvající aktivity, při kterých je spíše mírně až středně intenzivní zátěž. A to jízda na kole splňuje.

Na kole se dá strávit i několik hodin. To je hodně velká „spousta“ kalorií. A zvládnou to i lidé, co mají nadváhu (což se nedá říci o všech pohybových aktivitách). Jízda na kole, má i další benefity.

Můžete se podívat na spoustu zajímavých míst (v ČR je toho k vidění opravdu hodně). Můžete si užít příjemný část strávený venku, v přírodě, s přáteli.

Kolik kalorií se spálí při ježdění na kole?

Počet kalorií, které spálíte při ježdění na kole, je závislý na několika různých faktorech. Velkou roli, hraje pochopitelně doba, kterou strávíte šlapáním do pedálů. Pro hubnutí, tak může být lepší delší cyklo výlet pomalejším tempem, než jen krátká doba závodní rychlostí.

Počet kalorií, se odvíjí i od váhy cyklisty, od náročnosti terénu, nebo od rychlosti. Roli může hrát i počasí. Jsou zde i další „vedlejší“ faktory, jako je věk, pohlaví, zdravotní stav, a řada dalších.

Při ježdění na kole, se dá použít řada aplikací do mobilu, které vám počítají najeté kilometry (a další údaje), nebo které obsahují i navigaci (nebo další funkce).

Čistě navigační funkci mají skvělé české turistické mapy.cz. Velmi dobrou aplikací pro měření sportovních aktivit je Strava. Ale je u mnoho dalších.

Pro opravdové nadšence (nebo závodníky), existují i sofistikované měřiče (wattmetry), které jsou zabudované do pedálů a ty dovedou velmi přesně měřit celkovou zátěž (vydanou energii).

Kalkulačka: Kolik kalorií se spálí při jízdě na kole – přepočet kilometry na kalorie

Pro orientační představu se dá použít i zjednodušený přepočet kilometrů na kalorie. V následující kalkulačce, si můžete nastavit několik základní parametrů – průměrnou rychlost, vaši váhu, výšku, věk a pohlaví.

Kalkulačka kalorie spálené na kole
Muž nebo žena?
Jaká je vaše váha (v kg)

Jaká je vaše výška (v cm)

Jaký je vás věk (roky)

Jaká byla průměrná rychlost jízdy na kole

Výpočet kalorií spálených při jízdě na kole

Jak již bylo uvedeno výše, celkový počet kalorií (celkový energetický výdej), které spálíte při jízdě na kole, bude záviset na mnoha různých faktorech.

Roli může hrát i typ kola (horské vs. silniční kolo), terén (na hladkém asfaltu cyklostezky, pojedete asi rychleji, ale s menším odporem, a tedy i menší zátěží, než při jízdě na hrbolaté polní cestě, či někde v rozbahněném terénu).

Pro sledování spálených kalorií, je možné použít různé cyklo aplikace v mobilu nebo v chytrých hodinkách, nebo přímo specializované cyklo počítače.

I tyto sportovní aplikace, ale zpravidla počítají jen nějaký přibližný, orientační odhad. Pokud si zkusíte porovnat několik různých aplikací pro sledování jízdy na kole, tak zjistíte, že každá z nich měří úplně „jiné kalorie“ … rozdíly mohou být opravdu velké.

Vzorec pro výpočet bazálního metabolismu a spálených kalorií při cyklistice

I výpočet v naší kalkulačce je pouze orientační. Pro výpočet se používá následující vzorce

1) Vzorec pro výpočet bazálního metabolismu pro muže

BMR = 88,362 + (13,397 × váha v kg) + (4,799 × výška v cm) – (5,677 × věk v letech)

2) Vzorec ro výpočet bazálního metabolismu pro ženy

BMR = 447,593 + (9,247 × váha v kg) + (3,098 × výška v cm) – (4,330 × věk v letech)

3) Vzorec pro výpočet spálených kalorií při jízdě na kole

Spálené kalorie = BMR × MET × čas v hodinách

Vyšší rychlost jízdy na kole = více spálených kalorií

V následující tabulce, jsou uvedeny orientační hodnoty pro MET koeficient. MET (Metabolic Equivalent of Task) je měřítko, které vyjadřuje energetickou náročnost aktivity ve srovnání s klidem. Pro úplný klidový stav, je MET roven hodnotě 1.

Rychlost (km/h) MET Hodnota
10 km/h 4 – 6
10 – 15 km/h 6 – 8
16 – 19 km/h 8 – 10
20 – 22 km/h 10 – 12
23 – 25 km/h 12 – 16
26 – 30 km/h 14 – 16
Více než 30 16 – 20

Průměrný (orientační) počet kalorií spálených na kole za hodinu jízdy

1 hodina Váha 70 kg Váha75 kg Váha 80 kg Váha 85 kg
Rychlost 15 km/h („turistické“ tempo“ 406 kcal 435 kcal 464 kal 493 kcal
Rychlost 20 km/h (mírná až střední zátěž) 560 kcal 600 kcal 640 kcal 680 kcal
Rychlost 25 km/h (náročnější zátěž) 840 kcal 900 kcal 960 kcal 1020 kcal
Rychlost 30 km/h (náročná zátěž, „závodní tempo“) 1106 kcal 1185 kcal 1264 kcal 1343 kcal

Jak zhubnout při ježdění na kole?

Nejenom pro ježdění na kole, ale obecně pro všechny pohybové aktivity při hubnutí platí, že není až tak důležitá okamžitá zátěž, nebo intenzita. Podstatnější je pravidelnost.

Pokud jednou za delší čas vyrazíte na dlouhý cyklo výlet, při kterém ujedete 100 nebo 200 kilometrů, tak je to fajn, ale s hubnutím vám to až tak nepomůže.

Pokud ale 4x nebo 5x týdně vyrazíte na 2 hodiny na kolo, tak při tom spálíte minimálně 1000 kalorií.

Při zohlednění i dalších vlivů (po spalovací efekt, svalová regenerace, atd.), byste měli hubnout i o více než 1 kilo za týden, i bez nějakých velkých změn v jídelníčku. Tj. klidně i 5 kilo za měsíc. A to už je dost velká rychlost hubnutí (skoro až moc velká).

Při hubnutí, tedy nejde až tolik o to, kolik kilometrů ujedete celkem, nebo kolik při tom nastoupáte výškových metrů (má to také vliv, ale není to ten nejdůležitější parametr). Roli hraje celkový čas, a pravidelnost. Pokud budete jezdit několikrát týdně, pak zhubnete, i když nebudete chtít.

Napsat komentář