Běhání ve sněhu, nebo když mrzne – jak běhat i v zimě?

Běhání ve sněhu, nebo když mrzne – jak běhat i v zimě?
Běhat se dá i v zimě, i když mrzne a je -20 stupňů. Na sníh a led je dobré nasadit nesmeky (nebo jiné protiskluzové řešení). Na mráz nejlépe funguje několik vrstev funkčního oblečení. Důležitá je i čepice a rukavice.

S nástupem podzimu, a začátkem zimy, jsou i omezené možnosti, jak se dá sportovat venku. Jistě, zima přináší i nové možnosti (běžky, sjezdovky nebo brusle). Na běhání, ježdění na kole, nebo na další venkovní sporty už to ale není až tak ideální.

Zrovna ale běhání je činnost, která se dá provozovat celoročně. S vhodným oblečením a nesmeky, se dá běhat i na sněhu a ledu. S mrazem si zase poradí vhodně navrstvené oblečení. Při běhání v zimě, je ale nutné respektovat odlišné podmínky.

Jak běhat na sněhu nebo když je náledí?

Běhání v zasněžené krajině má své kouzlo. Zvláště když napadne čtvrt metru čerstvého prašanu, do kterého se boříte až nad kotníky. To jistě ocení každý zanícený běžec, který rád vyhledává extrémní zážitky.

Sníh a běhání, se ale nijak nevylučuje. Je potřeba jenom vhodná obuv. Už se začátkem podzimu, je vhodné „zazimovat“ letní tenisky s hladší podrážkou a přejít na podzimní/zimní podrážku. Ono podzimní mazlavé bahno, někdy klouže více, než prosincový sníh a led.

Když napadne první sníh, tak je vhodné nasadit nesmeky. Zvláště při běhání ve městě, kde se ze sněhu na chodníku během krátké doby stane ušlapaná ledová vrstva.

Kvalitní nesmeky na běžecké boty, se dají pořídit okolo 1000 Kč. Jsou ale i levnější verze, nebo pochopitelně i dražší.

Výhodou nesmeků je možnost „namontovat“ je skoro na jakékoliv běžecké boty (nebo většinou na jakékoliv běžné boty).

Kromě nesmeků je možné volit i přímo zimní boty na běhání, které už mají integrovány hroty (nebo jiné protiskluzové prvky) přímo do podrážky, jako integrální součást.

Osobně preferuji nesmeky, protože ty mohu používat v kombinaci se svými celoročními botami na běhání. Zas taková zima, abych potřeboval nějaké zimní zateplené boty na běhání, obvykle v ČR nebývá.

Nesmeky (protiskluzové „návleky“ na boty) se vyrábí v různých provedeních. Tyto jsou určené pro běhání – pod patou jsou ocelové pružinky, pod špičkou jsou hroty. Na sněhu drží dokonale, na ledu také (pokud to není úplně hlaďounký led).
Nesmeky (protiskluzové „návleky“ na boty) se vyrábí v různých provedeních. Tyto jsou určené pro běhání – pod patou jsou ocelové pružinky, pod špičkou jsou hroty. Na sněhu drží dokonale, na ledu také (pokud to není úplně hlaďounký led).

Jak běhat s nesmeky, když to fakt klouže?

Nesmeky (alespoň ty se kterými mám praktickou zkušenost), pochopitelně nejsou samo spásné.

Pomohou hodně, ale i tak je nutná zvýšená opatrnost. Na sněhu drží dokonale. Stejně tak drží i na většině ledových povrchů. Občas ale můžete narazit na úplně hladký led, kde to může podklouznout.

Záludný je i rozšlapaný/rozježděný sníh, který obsahuje příměs soli, takže nezmrzne ani, když je -20. Ten může podklouznout fakt nepříjemně.

S kvalitními nesmeky ani příliš nevadí, že střídáte holý asfalt/dlažbu na chodníku, se sněhem a ledem. Na úplně hladkém povrchu (vyhlazené/vyleštěné žulové desky, apod.), ale nesmeky celkem dost kloužou, protože se hroty/pružinky nemají o co zaseknout.

Jak běhat když je venku zima jako v Rusku?

Před pár dny bylo ve Volarech (jižní Čechy) naměřeno -28 stupňů. V Rusku tou dobou na Sibiři měli -35 stupňů. Což není až tak moc velký rozdíl.

Běhat se dá, i když je -20 stupňů.  Mráz ničemu nevadí, pokud je to suchý mráz. Lepší mínus dvacet a suchý mráz, než mínus 5 a lezavá zima.

Běhání je úplně o něčem jiném, než třeba ježdění na kole. Na kole je to při teplotách pod nulou, už docela „hardcore“.

Při běhání v zimě, je důležité především správné oblečení a správná technika.

Také je dobré, když se běhá celoročně. Tělo se tak celkem bez problémů postupně adaptuje na klesající teploty. Pokud si dá někdo novoroční předsevzetí, že začne běhat, bude s tím začínat po Silvestru při mínus 20, tak to není ideální.

Jak se oblékat při běhání v zimě?

Oblečení na zimní sportování venku (neplatí to jenom o běhání), je značně individuální. Vždy ale platí tato obecná pravidla:

  • Základem je několik vrstev – lepší několik tenčích vrstev než jedna silná
  • Prvních 5 – 10 minut bychom měli pociťovat mírný chlad (než se zahřejme na provozní teplotu)
  • Reflexní prvky – v zimně se brzy stmívá, a ani přes den to často není žádná sláva, nestačí, že vidíte vy, musíte i být vidět

Konkrétní oblečení na zimní běhání, je pak už záležitostí individuálních preferencí, otužilosti a aktuálního počasí.

Osobně jsem od začátku podzimního ochlazení, do pořádných mrazů na začátku zimy, vystřídal asi 5 různých kombinací oblečení (tj. v podstatě každých 14 dní trochu jiná sada oblečení).

V zimně, na sněhu, když mrzne, je důležitá i čepice, rukavice, a nákrčák (nebo rolák, aby byl zakrytý i krk).

Základem je funkční tričko, které odvádí pot do horních vrstev. Klasická bavlna je v zimě na nic. Funkční/syntetické materiály jsou efektivnější.

Když opravdu mrzne, tak to chce dvě trička (obě s dlouhým rukávem). Spodní vrstva tenčí, horní zateplená. A přes to ještě nějakou budu/mikinu.

Další problém mohou dělat kolena. Do -5/-10 stačí zateplené běžecké legíny. Pod deset stupňů, už to chce ale další vrstvu přes kolena (alespoň já to tak mám, že příliš velké mrazy, se mým kolenům moc nelíbí).

Při běhání v zimě nejde o rychlost

Při zimním běhání, jde především o udržení kondice, a objemový trénink. Rychlost nemá cenu řešit. Při brodění ve sněhu, to fakt nepůjde tak rychle, jako v létě nebo na podzim. I na lepším povrchu je nutné běžet opatrněji.

I s ohledem na mrazivé počasí, je lepší nejít až na maximum, ale volit spíše volnější běh. Tak abychom nebyli příliš zadýchaní – intenzivní dýchání při vysoké tepové frekvenci, není v mrazu příliš ideální.

Napsat komentář