Jak mám zhubnout? Návod na hubnutí pro dítě a dospívající

Jak mám zhubnout? Návod na hubnutí pro dítě a dospívající
Nadváha u dětí a dospívajících se neustále zvyšuje. Více než čtvrtina českých dětí má nadváhu. Skoro každé sedmé české dítě je obézní. Důvodem je nedostatek pohybu a nezdravé stravovací návky. Ty obvykle vznikají už v rodině. Je nutná změna nejenom u dítěte ale v celé rodině.

V České republice přibývá dětí a dospívajících s nadváhou (a zvyšuje se i počet obézních). Částečně za to může nedávná epidemie COVID, která způsobila růst nadváhy a obezity u celé populace.

Poměrně výrazně se to projevilo především u dětí a dospívajících. Děti byly skoro dva roky „zavřené doma“ a bez možnosti chodit na kroužky a do sportovních oddílů.

Podle aktuálních informací, má více než čtvrtina dětí nadváhu (podle dostupných údajů má nadváhu 27,5% dětí). O obezitě se pak mluví skoro u 14 % dětí (skoro každé sedmé dítě v ČR je obézní).

Důvody pro nadváhu a obezitu u dětí, jsou stále stejné. Energetický příjem u dětí, převyšuje výdej energie. Epidemie COVID to jenom umocnila, jedná se ale o dlouhodobý trend.

Děti mají špatné stravovací návyky a příliš málo pohybové aktivity. V tom se důvody pro vznik nadváhy a obezity nijak neliší od dospělých.

Nadváha a obezita u dětí je rizikem pro zbytek života

Mávnou rukou nad nadváhou u dětí, s tím že „z toho vyrostou“, by ale byla velká chyba. Jistě, u dětí probíhá vývoj a růst v několika postupných fázích. Růst není zcela lineární, ale spíše skokový. Během vývoje dětí, tedy dochází i k poměrně výrazným změnám postavy.

Diagnostikovaná nadváha nebo obezita, ale nemá nic společného s tím, že z toho „děti vyrostou“. Dětská nadváha nebo obezita, zůstává celoživotním rizikem. Velká většina dětí, si nadváhu odnáší i do dospělého života.

S nadváhou je pak spojena celá řada zdravotních rizik. Od možnosti vzniku cukrovky (druhý typ), přes zvýšená rizika vzniku různých onemocnění srdce a oběhové soustavy, přes problémy s klouby a pohybovým aparátem, a další.

Jak poznat nadváhu nebo obezitu u dětí?

Pro diagnózu, že se u dítěte jedná o nadváhu nebo dokonce už o obezitu, se používá klasické měření BMI. Body mass index (BMI) je číslo, které vyjadřuje poměr hmotnosti k výšce.

Výpočet BMI není nijak složitý – hmotnost dítěte (v kilogramech) se dělí výškou (v metrech) na druhou. Pro výpočet BMI je možné použít i tuto kalkulačku – Výpočet BMI – kalkulačka pro výpočet BMI index.

U dětí a dospívajících je následná interpretace vypočítaného BMI trochu složitější než u dospělých. Je nutné vycházet z percentilových grafů (viz Státní zdravotní ústav).

Pokud je dítě (vzhledem ke svému věku, váze a výšce) v pásmu nad 97, pak se jedná o obezitu. Pokud je dítě v pásmu 90 – 97, pak se jedná o nadváhu.

Jak zhubnout? Návod pro dítě

U dětí je to s hubnutím trochu jiné, než u dospělých. U dětí se nedoporučuje, aby dodržovaly nějakou přísnou dietu (ostatně příliš striktní diety, nejsou vhodné ani při hubnutí dospělých).

U dětí a dospívajících určitě není vhodné, aby docházelo k příliš velkému omezování kalorického příjmu. Nebo aby byl zvolený jídelníček příliš jednostranně zaměřený. Zvláště u dětí, je důležitý vyvážený jídelníček.

I u dětí, je ale velmi důležitá změna stravovacích návyků. A přiměřené množství pohybu. To je základem pro úspěšné zhubnutí (ale to platí i pro hubnutí u dospělých).

Přísné zákazy, nebo nějaká striktní omezení, jsou ale kontraproduktivní. Stejně jako příkazy, aby dítě chodilo dělat nějaký sport, který nesnáší/nebaví ho.

Zdravý a přiměřený jídelníček pro dítě

Přísné diety, přesné rozpisy jídel nebo zákazy některých potravin, obvykle nevedou k úspěšnému zhubnutí ani u dospělých. Natož pak u dětí. Pro zhubnutí není ve výsledku ani nutné dělat nějaké dramatické změny. Není nutné kompletně měnit všechny stravovací návyky ze dne na den.

Mnohem úspěšnější metodou, jak začít hubnout, je postupná – více-kroková změna. Co je zdravé, a co ne, ví asi každý. Asi není nutné opakovat notoricky známé poučky, že základem zdravého jídelníčku je zelenina (a ovoce) a k tomu přiměřené množství sacharidů a bílkovin.

Při hubnutí je dobré začít dělat postupné změny. Ke každému hlavnímu jídlu, sníst alespoň malou porci zeleniny. Ta pomáhá „zaplnit“ žaludek, při nízkém obsahu kalorií. Důležité jsou i bílkoviny – jogurty, tvaroh, sýry, libové hovězí nebo drůbeží maso. A pochopitelně i luštěniny, ryby, a mnoho dalších.

Je více než vhodné, pokud jsou omezeny „rychlé cukry“. Nemá ale smysl, odpírat si úplně všechny sladkosti a sladké. Pro začátek postačí, zaměřit se například na to, co dítě pije. Omezit sladké limonády a džusy a namísto toho preferovat čistou vodu. Omezit nebo alespoň kontrolovat množství sladkostí. Úplné zákazy jsou ale chyba.

Bez pohybu nikdo nezhubne

Zhubnout jenom díky jídelníčku, je sice možné, ale je to velmi složité. Základem pro úspěšné hubnutí je pohyb. A nemusí se nutně jednat jenom o nějaký sport. Hubnutí velmi prospívá i běžný pohyb, jako je například chůze.

Pokud je to možné, ať dítě chodí do školy pěšky. Nebo mu můžete pořídit psa, aby s ním dítě chodilo několikrát denně ven. Nebo je možné podnikat mnoho různých společných aktivit – turistické výlety do přírody, společné výlety na kole, chodit plavat nebo jezdit na kolečkových bruslích.

Pro děti je k dispozici velké množství pohybových kroužků, stačí si jen vybrat. Není důležité, jestli dítě bude chodit na fotbal, na gymnastiku nebo se rozhodne pro něco jiného. Důležitá je pravidelnost. Ideálně každý den, alespoň 1 až 2 hodiny aktivního pohybu.

Hubnutí u dětí? Bez změn v rodině to nepůjde

Pro úspěšné hubnutí u dětí, ale nestačí jen snaha na straně dítě. Pokud budou doma v ledničce nebo v komoře zásoby nezdravých potravin, pak se nemůžeme divit, když se dítě neudrží a nebude dodržovat nějaká stravovací omezení.

Dítě má jen omezené možnosti, jak si vybírat jídelníček. Ve škole je odkázáno na to, co uvaří ve školní jídelně. A doma na to, jaké potraviny nakupují rodiče a co z nich pak vaří.

Děti také přebírají většinu vzorů od svých rodičů a ze svého blízkého okolí. Pokud děti vidí, že rodiče tráví svůj volný čas jen pasivními aktivitami u televize, u počítače nebo s mobilem v ruce, pak je jejich motivace pro nějaký aktivní pohyb jenom velmi nízká.

Pro hubnutí dětí, se tedy musí snažit celá rodina. Zdravější jídelníček a aktivní pohyb, ale zcela určitě prospěje všem – jak dětem, tak i dospělým.

Napsat komentář