Jak zhubnout bez diety – základem je správná a vyvážená strava

Jak zhubnout bez diety – základem je správná a vyvážená strava
Zdravý životní styl, by měl zahrnovat zdravý a vyvážený jídelníček, pravidelný pohyb, dostačený a kvalitní spánek. Pro zhubnutí, se není nutné trápit s nějakou přísnou dietou. Vhodnější je dělat spíše menší, postupné změny. Jen tak je šance, na dlouhodobý a trvale udržitelný výsledek.

Podstupovat nějaké přísné diety, není příliš dobrý způsob, jak zhubnout. Ne, že by všechny diety, byly automaticky špatné. Některé diety jsou i zdravé (zdraví prospěšné). Řada diet, zvláště těch, které bývají propagovány v lifestyle časopisech či magazínech na internetu, je ale minimálně diskutabilních.

Některé diety, vám sice mohou pomoci s krátkodobým snížením váhy. Velmi často se ale nejedná o nic, co by vydrželo dlouho. Pokud přísnou dietu přestanete dodržovat, kila se rychle vrátí zpět. A třeba i něco navíc.

Opakovaným zkoušením redukčních diet, si pak jen zaděláváte na problémy. Díky opakovanému jo-jo efektu, vám kila jen přibývají a z nadváhy se začne stávat obezita.

Přestaňte hubnout a začněte zdravě žít

Řada žen (a často i mužů), se až příliš upíná na to, kolik váží. Řeší jen to, jak zhubnout. Což pak často vede, až k velmi drastickým krokům.

Mnohem lepší způsob, jak snížit svoji váhu, je přestat se snažit hubnout a začít zdravě žít. Přestat počítat kalorie a nesnažit se o snížení váhy za každou cenu.

Nejlepší metoda, jak zhubnout, je začít zdravě žít. Stravovat se rozumně a vyváženě. Bez zbytečných extrémů. Mít přiměřenou míru fyzické aktivity. Omezit alkohol či jiné návykové látky. Být v pohodě a bez zbytečných stresů.

Díky kvalitnějšímu, zdravějšímu životnímu stylu, se budete cítit podstatně lépe. Pokud se budete stravovat zdravě a vyváženě, tak zhubnete mnohem spolehlivěji, než při nějaké hladové dietě.

Zdravá a vyvážená strava

Naše strava, by nikdy neměla být jednostranně zaměřena. Mnoho diet je nastaveno tak, že přísně omezuje některé druhy potravin.

Člověk, lidské tělo, ale potřebuje dostatečně pestrý jídelníček, ze kterého může získat všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály.

Zdravý a vyvážený jídelníček by měl respektovat tato pravidla:

  • Nebát se jídla = nepočítat kalorie, jíst přiměřené porce jídla, vzhledem k věku, pohlaví a náročnosti běžné denní aktivity (zaměstnání, sport, atd.)
  • Vyvážená strava = jídelníček musí zahrnovat dostatek mikro i makro živin
  • Kvalitní pitný režim = měli byste přestat pít slazené nápoje (s nadbytečným množstvím cukrů), pít pravidelně a v dostatečném objemu (vzhledem k míře fyzické aktivity, ročnímu období, atd.)
  • Jíst pravidelně = pro hubnutí není nutné jíst právě 5x denně, můžete jíst i jen 3x denně nebo i jen 2x denně (přerušovaný půst), je to individuální
  • Nemít hlad = při hladovění nezhubnete, právě naopak, čím méně budete jíst, tím hůře (pomaleji) se vám bude hubnout
  • Čerstvé potraviny = jídelníček by měl zahrnovat především čerstvé potraviny, jídla z čerstvých surovin, a naopak by měly být omezeny průmyslové potraviny, umělá sladidla, atd.
  • Omezit škodliviny = to zahrnuje nejenom alkohol a různé návykové látky (včetně kouření), ale i nadměrné množství chemických látek v potravinách (konzervanty, barviva, stabilizátory, …)

Jak by měl vypadat zdravý a vyvářený jídelníček?

Rozhodně není nutné, abyste se stravovali podle nějakého přesného návodu. Pokud chcete alespoň nějaký vzor, jak by mohl vypadat zdravý/dietní jídelníček na celý týden, tak se můžete podívat zde.

Jídelníček, podle přesného návodu, se ale dá vydržet jen chvíli, pár týdnů. Zdravých a dietních jídel jsou ale stovky a tisíce. Jídlo by vám mělo chutnat, a nemělo by vás nějak omezovat. Měli byste jíst to co vám chutná, co je zdravé a co vám neškodí.

Každý den, by měl jídelníček zahrnovat dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů.

Jak sestavit zdravý jídelníček:

  • Poměr mezi bílkovinami, sacharidy a tuky, závisí mimo jiné na tom, zda usilujete o snížení váhy, o udržení váhy nebo třeba o růst svalové hmoty
  • Bílkoviny by měly být v rozmezí 1,4 – 1,7 gramu na jeden kilogram váhy
  • Tuky by měly zahrnovat jak živočišné (50%) tak i rostlinné tuky (50%)
  • Každý den bychom měli, přijmout cca 40 gramů vlákniny
  • Sacharidy by měly tvořit minimálně 10% celkového denního příjmu (spíše ale více)

Jak zrychlit metabolismus pro spalování tuků?

Pokud se snažíte zhubnout, pak je vhodné přizpůsobit jídelníček a stravování tomu, aby docházelo k co nejrychlejšímu/nejefektivnějšímu spalování tuků.

Pro zvýšení efektivity metabolismu, je důležitá pravidelnost. Je v zásadě jedno, jestli jíte 5x denně nebo 2x denně (pokud vás při menším počtu jídel netrápí hlad). Důležitá je ale pravidelnost.

Velkou roli, pro správnou funkci metabolismu, hraje spánek. Není nic horšího než krátký, přerušovaný nebo nekvalitní spánek. S častým ponocováním, je spojen růst váhy. Lidé, kteří často ponocují nebo pracují v noci, mívají častěji nadváhu/obezitu.

Rychlost metabolismu a spalování tuků, dokáže ovlivnit řada přírodních látek. Jsou to například některé pálivé druhy koření. Efektivní je i káva nebo zelený čaj.

Se zrychlením metabolismu a spalováním tuků, vám pomůže zvýšení objemu svalů. Svaly, i když jsou v klidovém režimu, spotřebovávají násobně více energie, než tuková tkáň.

Pravidelné cvičení (zvláště to zaměřené na rozvoj síly a nárůst svalové hmoty), je tedy přínosem hned 3x:

  • Při cvičení spalujete kalorie a zrychlí se vám metabolismus
  • Kalorie spalujete i po cvičení (zvýšený energetický výdej na regeneraci a růst svalové hmoty)
  • Více svalů, znamená vyšší bazální metabolismus – spalujete více kalorií, i když nic neděláte

Změna životního stylu = zaručený recept jak zhubnout

K tomu, abyste zhubli, často stačí i jen malé změny. Musíte být ale vytrvalí. Pokud se začnete stravovat zdravěji, začnete se více hýbat, tak se výsledek musí dostavit.

A není nutné se kvůli tomu trápit s nějakou přísnou dietou. Není ani nutné trávit dlouhé hodiny při cvičení nebo běhání.

Lepší, než nějaké přísné diety, či náročné cvičení, je dělat malé změny. Postupně, po malých krocích, můžete změnit svůj životní styl. Musíte být ale vytrvalí a neočekávat, že se výsledek dostaví hned za týden.

Napsat komentář