Existuje závislost na cukru? A co se s tím dá dělat?

Existuje závislost na cukru? A co se s tím dá dělat?
Podle některých odborníků, je cukr velmi nebezpečná droga. Na cukru může být závislost fyzická i psychická. Pokud vysadíte cukr (detox), můžete pociťovat různé abstinenční příznaky. Závislost na cukru, může mít řadu závažných zdravotních dopadů. I závislosti na cukru, se ale můžete zbavit.

Cukr (sladké), je všude kolem nás. Naše tělo cukry (sacharidy) do určité míry, nezbytně nutně potřebuje. Jenom náš mozek, potřebuje na jeden den, asi 120 gramů glukózy (krevní cukr). Může ale na cukru (sladkém), existovat závislost?

Cukr jako droga – existuje závislost na cukru?

Někteří odborníci jsou toho názoru, že cukr je jedna z nejnebezpečnějších drog. A to především kvůli jeho legálnosti, velmi nízké ceně a snadné dostupnosti.

Nadměrný příjem cukru (sladkého), je ale zdrojem řady závažných zdravotních problémů. Od vzniku nadváhy či obezity, přes vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol až po onemocnění jako je cukrovka (diabetes druhého typu vzniká, jako následek špatných stravovacích návyků, nadměrný příjem cukru zde hraje svoji roli, i když to není nutně jediná příčina).

Kdybychom se pokusili spočítat náklady na zdravotní péči, které jsou důsledkem nadměrné konzumace cukru (sladkého), dost možná bychom zjistili, že závislost na cukru má v konečném důsledku větší dopady, než cigarety, alkohol nebo drogy.

Se závislostí na cukru je problém v tom, že na rozdíl od alkoholu nebo drog, zde nejsou vidět nějaké zásadnější sociální dopady.

Alkohol a drogy neničí jenom zdraví, ale i sociální život závislého (rozpadající se rodiny, vyhazov z práce, bezdomovectví, kriminalita). U cukru, snad kromě obezity (která může vést k určitému sociálnímu vyloučení), žádné zjevné sociální dopady nejsou.

Jak poznat závislost?

Pro stanovení diagnózy závislosti (na alkoholu nebo drogách, ale obecně i pro další látkové i nelátkové závislosti), se používá standardní klasifikace.

Pokud u vás v posledních 12 měsících, došlo alespoň k 3 projevům některého z následujících jevů, pak jste závislí:

  • Silná tuha na danou látku nebo činnost (také vás často trápí chuť na sladké?)
  • Potíže v kontrole užívání látky (říkáte si, že byste měli omezit sladké, ale když pak jdete kolem cukrárny, nebo uličkou se sladkostmi v supermarketu, tak prostě nedokážete odolat?)
  • Abstinenční příznaky při vysazení látky (zkusili jste omezit nebo úplně vysadit sladké a byli pak podráždění?)
  • Zvýšená tolerance na danou látku – potřeba zvyšovat frekvenci/množství užívané látky (dopřáváte si sladké čím dál tím častěji nebo ve větším množství?)
  • Pokračování v užívání látky, navzdory jasnému důkazu škodlivých následků (víte, že máte nadváhu a propracováváte se pomalu k obezitě, ale přesto si nedokážete odpustit cukr (sladké)?)

Pokud se u vás projevují alespoň 3, z výše uvedených příznaků zavilosti, pak by se dalo mluvit o tom, že jste závislí na cukru (konzumaci sladkého).

Závislost na cukru může být fyzická i psychická

Závislost na cukru mívá jednoznačné fyzické projevy. Konzumace cukru (sladkého), dokáže téměř ihned zvýšit hladinu krevního cukru. Zatímco příjem komplexních cukrů (sacharidů) – tj. například pečivo, těstoviny, brambory, rýže, apod. – naše tělo zpracovává delší dobu, cukr (sladké) je vstřebán velmi rychle.

Na zvýšenou hladinu krevního cukru, okamžitě reaguje naše tělo, které zvýší produkci inzulinu, aby nadbytečný cukr z krve odboural. Čímž zase hladina krevního cukru rychle poklesne, a my dostaneme hlad nebo chuť na něco sladkého. A takto se to opakuje pořád dokola.

Závislost na cukru může mít ale i psychické projevy:

  • Když si dáme něco dobrého, sladkého, tak se vám hned zlepší nálada.
  • Když si ale dáte oblíbený dortík, tak se sice chvíli cítíte skvěle (jste šťastní), ale za chvíli se začnete cítit provinile.
  • Máte chuť na něco sladkého, ale nic není po ruce, a dostaví se podrážděnost.

Závislost na cukru – abstinenční příznaky

Pokud si chcete ověřit, zda jste na cukru (sladkém) opravdu závislí, zkuste si dát měsíční detox. Na jeden měsíc úplně vysadit cukr. A uvidíte, jak moc těžké to pro vás bude.

Znamená to úplně vysadit nejenom všechny sladkosti, jako jsou čokolády, sušenky, zmrzliny či jiné. Ale i všechny slazené nápoje (sladké limonády, doslazované ovocné džusy, slazení kávy, čaje).

Stejně tak je potřeba omezit i všechna sladká jídla (buchty, koláče, palačinky, lívance, sladké knedlíky apod.).

Podle toho, jestli jste závislí, a jak silná je vaše závislost, můžete během vysazení cukru, pociťovat různé abstinenční příznaky.

Mezi nejčastější abstinenční příznaky, při detoxu od cukru, patří především podrážděnost, bolest hlavy, zvýšená únava, nesoustředěnost nebo i další.

Pozor: Úplný detox od cukru, není vhodný pro diabetiky nebo pro kohokoliv, kdo užívá nějaké léky, pro kontrolu hladiny krevního cukru. Není to také vhodné i pro osoby, které mají jiné zdravotní komplikace. V takovém případě je lepší detox od cukru, konzultovat s lékařem.

Jak se zbavit závislosti na cukru?

Jak již bylo uvedeno výše – prvním krokem, pro zbavení se závislosti na cukru, může být detox na jeden měsíc. Během tohoto měsíce, byste se měli vyhýbat cukru v přirozené podobě. Tedy primárně sladkým potravinám, nápojům nebo sladkostem.

Úplně se cukru pochopitelně vyhnout nedokážete. Cukr obsahuje řada potravin, u kterých byste to ani neočekávali. Navíc jsou zde i jednoduché cukry v ovoci nebo i zelenině. Měli byste ale primárně omezit potraviny/nápoje, které obsahu rafinovaný, bílý cukr.

Jídelníček, by se měl v takovém případě skládat především z bílkovin (maso, ryby, mořské plody, vaječný bílek), tuků (olivový olej, sýry), ořechů nebo různých semen a zeleniny s nízkým obsahem sacharidů (listový salát, polníček, okurka, cuketa, zelí, ….).

Jedná se v podstatě o nízkosacharidovou dietu, která se často doporučuje i pro hubnutí (existuje řada různých variant, podle množství „povoleného“ cukr (sacharidů)).

Měli byste se připravit na to, že prvních pár dní, to velmi pravděpodobně bude těžké. A že se u vás projeví některé abstinenční příznaky – ať už podrážděnost, únava, špatná nálada nebo i jiné.

Důležité je, aby váš jídelníček obsahoval dostatek bílkovin, které nahradí cukr (sacharidy), jako zdroj energie pro vaše tělo. Neměl by vás zbytečně trápit hlad, jinak to bude ještě horší.

Co pomáhá omezit závislost na cukru?

Nemusíte se ale rovnou pouštět do úplného detoxu od cukru. Hodně pomůže i jen to, kdy snížíte frekvenci/množství konzumace cukru (sladkého). Dalo by se hovořit o „kontrolované závislosti“.

Omezit chuť na sladké, můžete například tím, že namísto sladkých zákusků, sušenek apod., si dáte kousek čokolády s vysokým obsahem kakaa (80-90%).

Zahnat chuť na sladké, také mohou některé druhy zeleniny (například mrkev, nebo čerstvý hrášek (hrachové lusky) mají nasládlou chuť.

Silná chuť na sladké, také bývá spojena s určitými návyky/rituály. Tak jako si řada kuřáků, nedokáže představit ranní kávu bez cigarety, tak si řada lidí se závislostí na cukru, nedokáže představit oběd bez následného dezertu. Nebo odpolední kávu bez sladké sušenky.

Když si zkusíte přestat sladit kávu, tak vám možná prvních pár dní nebude tak chutnat. Za chvíli si ale na změněnou chuť zvyknete.

Podobné je to třeba s pitím sladkých limonád. Pokud často zaháníte žízeň nějakým sladkým nápojem, tak vám prvních pár dní, nebude obyčejná voda moc po chuti. Brzy ale zjistíte, že i obyčejná voda z kohoutku, zažene žízeň stejně dobře, jako cokoliv jiného (možná dokonce i lépe, než sladká limonáda).

Napsat komentář