Jak přestat kouřit? Co funguje a co ne?

Jak přestat kouřit? Co funguje a co ne?
Přestat kouřit, rozhodně není snadné. Někdo to možná zvládne po jednom rozhodnutí, ze dne na den. Mě to trvalo mnohem déle. Několik neúspěšných pokusů než se to konečně povedlo. Pokud se nevzdáte, tak se to určitě povede i vám!

Přestat kouřit, může být docela náročné. Nevím, jak to mají jiní kuřáci, ale já chtěl přestat s kouřením snad 100x. Většinou to ale byla jen taková letmá myšlenka. Opravdových pokusů, bylo jen několik. Nakonec se mi povedlo s cigaretami skoncovat. Nebylo to ale až tak jednoduché.

Každý kdo chce přestat kouřit, a hledá nějaký „jednoduchý způsob“, jak se zbavit tohoto zlozvyku, asi bude zklamaný. Myslím, že žádná jednoduchá cesta neexistuje. Vždy je to spojeno s nějakým „trápením“ a přemáháním se.

Žádná zázračná pilulka, díky které by se dalo jednoduše přestat s kouřením, bohužel neexistuje (ano jsou nějaká farmaka, která napomáhají s odvykáním kouření, ale ani to není zaručený způsob, jak přestat s cigaretami).

Jak přestat s kouřením – co funguje?

Přestat kouřit, může být náročný proces. Dá se to ale zvládnout. Tady je několik osvědčených tipů, které mohou pomoci. Některé z nich jsem sám vyzkoušel, a docela to funguje.

Není ale žádný univerzální recept, jak přestat kouřit, který by fungoval vždy a pro každého. Chce to zkoušet, a přizpůsobit si to, podle sebe. Podle toho, co vám bude fungovat (viz moje poznámky).

1. Základem je rozhodnutí

Základem úspěchu je mít pevnou vůli a odhodlání přestat kouřit. Najděte si nějaké podstatné důvody, proč chcete přestat a udržujte si motivaci.

Možná vám bude nějakou dobu trvat, než dozrajete do té správné fáze, kdy opravdu chcete přestat kouřit.

Já to zkoušel několikrát, ale většina pokusů skončila velmi rychle, protože se mi vlastně s cigaretami přestat nechtělo. Nějakou dobu mi trvalo, než jsem „dozrál“ a opravdu začal chtít nekouřit.

2. Vytvořte si plán

Vytvořte si plán, jak přesně se chystáte přestat kouřit. Rozhodněte se, kdy a jakým způsobem budete začínat s odvykáním kouření. Nakupte si nikotinové náplasti, zvolte si vhodný den.

Můžete si například zvolit nějaký konkrétní den, který je pro vás důležitý. Nebo požádat o podporu od přátel nebo rodiny. Nebo zvážit pomoc od lékaře.

Někdo sice doporučuje, abyste s kouřením přestali ihned a neodkládali to. Já osobně jsem to ale měl spíše tak, že jsem potřeboval plán a přípravu.

Dopředu jsem všechny upozornil, že končím s kouřením, a pak už se z toho ani nedalo vycouvat. Současně jsem ale měl podporu od lidí okolo, i když jsem byl protivný.

3. Důležitá je podpora okolí

Je důležité mít podporu lidí kolem vás. Sdělte své rozhodnutí svým blízkým a požádejte je o podporu a porozumění během procesu odvykání si.

Můžete také zvážit připojení k nějaké skupině (na sociálních sítích, apod.) nebo vyhledat i profesionální pomoc, jako je poradenství nebo lékařská péče. Viz například zde, jsou centra pro léčbu závislosti na cigaretách.

4. Změňte své návyky a prostředí

Identifikujte situace a prostředí, které spouštějí touhu po kouření, a snažte se jim vyhnout. Zkuste nahradit kouření jinými zdravějšími návyky, jako je fyzická aktivita, meditace nebo žvýkání žvýkačky.

Mě osobně pomohlo i to, že jsem konec cigaret spojil i se zahájením sportu. Začal jsem chodit běhat. Také jsem dost omezil chození do hospody (pivo bez cigarety, to dlouho vůbec nešlo …).

Prvních pár týdnů, jsem byl po běhání vždy tak vyřízený, že bych na cigaretu ani neměl chuť, i kdybych dál kouřil.

Běhání mě pokaždé úplně vyřídilo, ale současně tam byl i příval pozitivní energie, který poměrně dobře pomáhal kompenzovat „absťák“ a mizernou náladu, kterou jsem dost často měl bez cigaret.

5. Vyhněte se spouštěčům

Určité situace nebo faktory mohou vyvolat touhu po cigaretě. Je dobré vědět, co u vás vyvolává chuť na cigaretu a naučte se s tím pracovat.

To může zahrnovat změnu každodenní zvyků, vyhýbání se lidem, kteří kouří, nebo najít alternativní způsob, jak se vyrovnat se stresem a emocemi.

Tohle určitě hodně pomáhá. Ranní káva bez cigarety? To jsem si dřív neuměl přestavit. První čtvrthodina po probuzení, byla „rezervována“ jen pro kávu a cigareta. Bez toho bych se neprobral.

Dnes si jdu často hned po ránu zaběhat, nebo si alespoň dám pořádnou sprchu. To mě také probere. Když se pak časem dostanu i ke kávě, tak už mi u ní cigareta tolik nechybí.

6. Využijte lékařskou pomoc

Existuje řada léků a lékařských metod, které mohou podpořit proces odvykání kouření. Lékař nebo lékárník vám může doporučit vhodné léky na předpis nebo bez předpisu, jako jsou nikotinová náplasti, žvýkačky nebo i různé léky na předpis.

K tomu jsem se dostal jen z části. Nějakou dobu jsem zkoušel experimentovat s nikotinovými náplastmi. Fungují celkem dobře (dost se omezí chuť na cigaretu), ale moc se mi nedařilo snižovat závislost na nikotinu.

Jako substituce (náhrada za cigaretu) je to fajn. Pokud se ale chcete zbavit závislosti na nikotinu úplně, tak se stejně nevyhnete momentu, kdy to budete muset zvládnout jen sami za sebe, bez nějakých berliček.

7. Buďte trpěliví a vytrvalí

Přestat kouřit je proces, který vyžaduje čas, trpělivost a vytrvalost. Připravte se na případné selhání a nepropadejte pocitu viny, pokud se to stane. Nevzdávejte se a zkuste to znovu.

Už jsem to psal, u mě to bylo několik neúspěšných pokusů, než se mi to podařilo. Hlavní asi je, se nevzdávat.

Když se nepovede přestat kouřit napoprvé, tak to za čas zkusit znovu. A pak ještě jednou. A případně znovu. Jednou se to určitě povede.

Zaručený návod, jak přestat kouřit?

Každý člověk je odlišný. U každého z nás může fungovat něco jiného. Někteří lidé se mohou rozhodnout přestat kouřit, a povede se jim to ze dne na den, bez nějakých velkých obtíží.

Někdo jiný zase dává přednost postupnému snižování počtu cigaret a funguje mu to.

Asi není žádný zaručený, univerzální návod, jak úspěšně přestat kouřit. Někdy to chce vyzkoušet více metod. Když nebude fungovat jedna, tak zkusit jinou.

Napsat komentář