Jak rychle zhubnout lýtka

Jak rychle zhubnout lýtka
Přinášíme vám návod, jak zhubnout lýtka a zbavit se tuku v této oblasti. Na zhubnutí lýtek není nic složitého. Potřebujete vhodnou aerobní pohybovou aktivitu, aby docházelo ke spalování tuku. Tu doplníte o cviky na lýtka k posílení a zpevnění svalů.

Lýtka jsou jednou z tělesných partií, které skoro každá žena vystavuje nezakrytá na odiv, po nemalou část roku. Není tedy na škodu, pokud lýtka vypadají hezky, že? Pokud vás snad trápí vzhled vašich lýtek, přinášíme vám návod, jak zhubnout lýtka, aby byla krásná.

Jak se zbavit nadbytečného tuku na lýtkách?

Pokud se chcete zbavit nadbytečného tuku, musíte i zvolit správnou formu cvičení. Pokud se budete usilovně namáhat („div nevypustíte duši“), pak to přesto na spalování tuku nemusí mít skoro žádný efekt. Při hubnutí totiž neplatí, že čím více dřete, tím rychleji se zbavujete tuku.

To je také častá začátečnická chyba při hubnutí. Mnoho lidí má pocit, že při hubnutí musí běhat co nejrychleji, cvičit s co největší zátěží, co nejvíce se zapotit a zadýchat. Tím ale moc tuku nespálí. A navíc si tak akorát způsobí bolest svalů. Takže se pár dní nebudou moci skoro vůbec hýbat. Hodně lidí pak po počátečním nadšení snahu o hubnutí vzdává.

Spalování tuku při cvičení

Ke spalování tuku dochází během aerobního cvičení. Aerobní cvičení je zjednodušeně takové, při kterém dochází k dostatečnému okysličování. Takže pokud lapáte po dechu a máte vysokou tepovou frekvenci, tak to již není aerobní cvičení.

To, jestli cvičíte správně pro ideální spalování tuků, poznáte podle tepové frekvence.

Pro nejefektivnější odbourávání tuků, by vaše tepová frekvence neměla překročit 70% tepového maxima. Tepové maximum si můžete spočítat v této kalkulačce – Kalkulačka pro výpočet tepové frekvence.

Nebo to jednoduše poznáte podle toho, jak se vám dýchá.

  • Pokud jste při cvičení (nebo třeba při běhání), schopni normálně komunikovat (mluvit), tak je to správně.
  • Pokud je pro vás problém dostat ze sebe souvislou větu (protože nemůžete popadnout dech), tak je to špatně.

Ke spalování tuku, totiž bez kyslíku nedochází.  V takovém případě tělo získává energii anaerobním metabolismem. Pro hubnutí tedy platí, že cvičení musí představovat určitou zátěž (aby tělo mělo vůbec důvod začít spalovat tuky), ale současně musí být zatížení organismu jen do určitého maxima.

Při hubnutí se nevybíráte, kde se spaluje tuk

Nemáte ale příliš mnoho možností, jak ovlivnit, kde tělo bude tuk spalovat. Stejné množství tuku, totiž spálíte při veslování nebo zvedání činek (kde lýtka až tolik nepoužíváte), jako při jízdě na kole, kde naopak lýtka pracují intenzivně. To, že vás po cvičení budou bolet lýtka ale neznamená, že se spaluje tuk právě tady. Při hubnutí se tuková tkáň odbourává z celého těla.

Cvičení na hubnutí lýtek

Čeho ale můžete dosáhnout prováděním cviků na lýtka, je zpevnění a posílení těchto svalů. Zpevněná svalová tkáň pak vypadá opticky štíhlejší než povislá tuková tkáň.

Nejlepší cviky na lýtka jsou výpony. Můžete je provádět i doma, tak že se postavíte čelem ke zdi a provádíte výpony na špičky nohou. Dlaněmi se opíráte o zeď, abyste udrželi rovnováhu a rovná záda.

  • V případě, že špičky nohou směřují mírně k sobě, je více zapojována vnější strana lýtek.
  • Pokud míří špičky mírně od sebe, zapojuje se naopak více vnitřní část lýtek.

Můžete provádět cvik i tak, že se postavíte na hranu schodu, nebo na nějakou nízkou stoličku/stupínek. Pak můžete provádět výpon tak, že pata poklesává pod úroveň schodu (nebo hranu stoličky) a dochází tak většímu zatížení lýtkového svalu.

Lýtka také zatěžujete při celé řadě pohybových aktivit, jako je například jízda na kole, běh, různé cvičení jako je například aerobik.

Napsat komentář