Zdravá a dietní snídaně při hubnutí – bílkoviny nebo sacharidy?

Zdravá a dietní snídaně při hubnutí – bílkoviny nebo sacharidy?
Snídani bychom při hubnutí neměli vynechávat. Základem zdravé snídaně jsou sacharidy (s nízkým glykemickým indexem) a bílkoviny. Velmi dobré jsou různé kaše (pohanková, jáhlová, ovesná) ochucené kousky ovoce a doplněné oříšky a semínka.

Snídaně, bývá právem označována za nejdůležitější jídlo dne. Měla by být přiměřeně vydatná (aby mělo tělo dostatek energie na celé dopoledne). Měla by nám pomoci nastartovat metabolismus a doplnit energii na dopoledne. Základem zdravé a dietní snídaně by měly být bílkoviny, sacharidy s nižším glykemickým indexem a zdravé tuky.

Snídaně při hubnutí – ano nebo ne?

Pro hubnutí, bývá zpravidla velmi důrazně doporučováno, aby se snídaně nevynechávala. Podle některých doporučení, je to jedno ze dvou nejdůležitějších jídel během dne (tím druhým je pak oběd).

Řada lidí ale namítá, že snídat nepotřebují (stačí jim jen káva a v horším případě i cigareta). Častou námitkou je i to, že po snídani mají tak akorát hlad.

Vynechávání snídaně, obecně není nejlepší nápad, jak zhubnout. Od posledního jídla, je to po ránu již dlouhá doba (pokud tedy nevečeříte někdy o půlnoci). A během dopoledne, má většina lidí, nemalou část celodenního energetického výdeje (práce, škola, apod.).

Při vynechání snídaně, tělo hladoví, což v kombinaci s vyšším výdejem energie, není příliš dobrý způsob hubnutí.

Snídat jen kávu (nebo cigaretu) je ještě horší (oboje potlačuje chuť k jídlu, takže máme pocit, že nepotřebujeme jíst, ale tělo stejně hladoví).

Pocit hladu, který se u někoho dostaví brzy po snídani, je důsledkem nevhodného jídelníčku. Řada lidí, je zvyklá snídat sladké pečivo (nebo jiné druhy potravin s vysokým/vyšším glykemickým indexem), po kterých se logicky již brzy dostaví hlad.

Dietní snídaně – bílkoviny nebo sacharidy?

V tom, zda by základem zdravé a dietní snídaně, měly být spíše bílkoviny nebo sacharidy, si různé návody na hubnutí vzájemně odporují.

Snídaně, založená na bílkovinách, je určitě dobrý nápad. Bílkoviny, naše tělo tráví (rozkládá) delší dobu, a díky tomu nás bílkoviny mohou zasytit po celé dopoledne, až do oběda.

U snídaně, bychom ale zcela určitě neměli zavrhovat sacharidy. I kdy jsou diety, které tvrdí, že zhubnout se dá jen díky omezení sacharidů, nemusí to být tak úplně pravda.

Různé nízkosacharidové diety, mají zpravidla velmi výrazný hubnoucí efekt. Podobná dieta má ale smysl, pouze při nastartování hubnutí. Není to dlouhodobě udržitelný stravovací program.

Sacharidy, naše tělo nezbytně nutně potřebuje (jen samotný mozek, spotřebuje během dne cca 150 gramů glukózy). Sacharidy, jsou také rychlý zdroj energie, kterou naše tělo (zvláště po ránu), potřebuje doplnit.

Takže i když mají bílkoviny nezastupitelnou roli na dietním jídelníčku, po ránu (na snídani), potřebujeme i sacharidy.

Zdravá a dietní snídaně

Bílkoviny a sacharidy na snídani, ale nejsou rohlík se šunkou (byť se jedná o kombinaci bílkovin a sacharidů). Bílé pečivo, nebo dokonce sladké pečivo, zcela určitě není nejvhodnější dietní snídaně.

Lepší alternativou pro zdravou snídani, mohou být například kaše – jáhlová, pohanková, ovesná či například rýžová. Kaši si můžeme ochutit například oříšky, semínky nebo ovocem (rozhodně bychom si ale kaše neměli sladit).

Mezi další potraviny, které bychom si mohli dát na snídani, patří i jogurty. Při hubnutí je dobré volit jogurty s obsahem tuku do cca 3% (a cca 300 kJ na 100 gramů).

Dobrým zdrojem bílkovin na dietní snídani, mohou být dále sýry – především ty s nižším obsahem tuků. Na dietním jídelníčku by měl převažovat sýry, do 30 procent tuku v sušině.

Nezapomínejme také na vajíčka (vaječný bílek je zcela ideální, protože je to téměř čistá bílkovina bez tuků).

Uzeninám (šunka, salámy, párky, apod.), bychom se při hubnutí měli spíše vyhýbat. Kromě vysokého obsahu tuků, je v nich i hodně soli a různých aditiv (konzervační látky, apod.).

Typická anglická snídaně (slanina, klobásky, vajíčka, fazole, atd.), se rozhodně nedá považovat za příliš dietní jídlo.

Dietní snídaně – ovoce a ovocné džusy?

Poměrně hodně lidí si myslí, že když budou snídat jen ovoce, tak to bude dietní. To ale není tak úplně pravda. Ovoce sice obsahuje hodně vitamínů a někdy i minerálů, současně má ale hodně druhů ovoce, i vysoký obsah cukru.

Když pomineme samotný kalorický obsah, tak je zde problém i s pocitem hladu, který se po takovéto ovocné snídani brzy dostaví.

Cukry sice rychle zvýší hladinu glukózy v krvi (zaženou pocit hladu), ale tělo na to reaguje zvýšenou produkcí inzulinu, takže se hladina cukru v krvi, zase velmi rychle sníží (a máme zase hlad).

Ovoce, obecně patří na dietní jídelníček, ale jen v rozumném množství. Ovoce by tak mělo být jen přísadou, například do kaše, do jogurtu nebo tvarohu.

Podobné je to i s ovocnými nápoji. Na sklenici čerstvě vymačkaného pomerančového džusu hned po ránu, nemusí být nic špatného. Pozor ale na různé ovocné nápoje a šťávy (které se ani neoznačují jako džusy), které obsahují přidaný cukr. To jsou jen prázdné kalorie, které našemu tělu nic nedají.

Napsat komentář