Hubnutí břicha: Jak zhubnout břicho po 40 (pro muže)

Hubnutí břicha: Jak zhubnout břicho po 40 (pro muže)
Nadbytečná kila obvykle mužům vadí méně než ženám. Představují pro ně ale mnohem větší zdravotní riziko. Pro muže je i jednodušší zhubnout. Muži totiž hubnout rychleji než ženy. Lépe totiž zvládají své chutě.

Nadbytečná kila obvykle mužům vadí méně než ženám. Představují pro ně ale mnohem větší zdravotní riziko. Pro muže je i jednodušší zhubnout. Muži totiž hubnou rychleji než ženy. Lépe totiž zvládají své chutě (neřeší své emoce tolik jídlem).

Proč muži tloustnou hlavně na břiše?

U pánů se přibývající věk projevuje hlavně na břiše. Skoro polovina mužů v ČR trpí nadváhou. 20% mužů je pak dokonce obézních. Většinou je to právě velké břicho (postava jako jablko, pneumatika kolem pasu).

Může za to sedavé zaměstnání a málo pohybu. Někdy se také říká, že muži tloustnou po dětech (jako ženy, ale jiným způsobem). Většinou to ale není o dětech, jako spíše o pohodlném rodinném životě, který je s tím spojen.

Nemalou roli hrají i hormony. Určitá míra zvětšení břicha po 40, je přirozená a může za to věk. Co se s tím dá dělat? Jak zhubnout břicho po 40?

Velké břicho u muže po 40

Pokud jste si i vy všimli, že se vám po 40 začalo více zakulacovat břicho, že se v poslední době nevejdete do kalhot a musíte si neustále přidělávat nové dírky na pásku, pak by vás mohlo zajímat, co se s tím dá dělat.

Větší břicho je pro řadu mužů typické. Do značné míry je to dáno genetikou. Zatímco u žen, se tuk ukládá na více místech (břicho, stehna, boky, zadek, prsa), u mužů se ukládání tuku koncentruje především právě v oblasti břicha.

Velké břicho – tuk na břiše – je zdravotní riziko

Zvýšené množství břišního tuku je poměrně velké zdravotní riziko. Na břiše se ukládají dva druhy tuku:

  • Abdominální tuk = břišní podkožní tuk, to je ta část tuku, kterou můžeme vidět, můžeme ho uchopit mezi prsty společně s kůží na břiše
  • Viscerální tuk = vnitřní tuk, který se ukládá především v oblasti břicha a obaluje vnitřní orgány. Na první pohled není vidět (až při velkém množství), ale představuje větší zdravotní riziko.

V případě, že máte postavu ve tvaru jablka (velmi široké břicho oproti zbytku postavy), pak je pravděpodobné, že máte i zvýšené množství viscerálního tuku).

Nadměrné množství viscerálního tuku je spojeno s vyšším rizikem různých onemocnění. Zvyšuje se riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zvýšené množství břišního tuku vede i ke vzniku cukrovky 2 typu (diabetes mellitus II. typu).

Jak zhubnout břicho – návod pro muže

Muži to mají při hubnutí jednodušší. Pokud se rozhodnou začít hubnout, je velmi pravděpodobné, že jim to půjde rychleji než ženám.

  • Muži mají zpravidla pevnější vůli. Lépe zvládají své emoce a nemají tak silnou potřebu řešit emoce jídlem.
  • Muži mají také obrovskou výhodu v tom, že jejich tělo obsahuje více svalové hmoty (než u žen). Svaly (i v klidu) spalují více kalorií.

Pokud jste se rozhodli začít hubnout, udělat něco se svým břichem, pak je zde stručný návod jak postupovat.

Návod jak zhubnout: Hubněte s rozumem

Při hubnutí použijte hlavně svůj rozum a nechte si poradit.

  • Tím, že začnete bez přemýšlení omezovat jídelníček a hladovět, určitě nezhubnete.
  • Tím, že se hned od začátku vrhnete na intenzivní cvičení, si způsobíte tak akorát zdravotní komplikace.
  • Používejte svou hlavu.

Abyste zhubli, musíte se začít více hýbat a zlepšit svůj jídelníček. Naplánujte si hubnutí a dodržujte plán.

Nemá smysl snažit se zhubnout o 10 kilo za měsíc. Hubnutí není závod. A určitě to není sprint. Naopak je lepší hubnout pomalu, rychlostí 0,5 – 1 kilo za týden.

Návod jak zhubnout: Začněte se více hýbat

Zapomeňte na nesmyslné rady a zázračné pilulky na hubnutí. Nejefektivnější metodou, jak zhubnout velké břicho, je pohyb.

Díky pravidelnému pohybu můžete spálit přebytečný tuk. Je důležité i to co jíte. Ale jen s pomocí diety nezhubnete. Nebo to bude trvat hodně dlouho.

Pro zhubnutí břicha je nejlepší mix cvičení, který zahrnuje kardio trénink (aerobní pohybové aktivity) a posilování. Základem při hubnutí břicha je spálit přebytečný tuk a přebytečné kalorie. Takže byste měli začít co nejvíce chodit, zkusit běhat, jezdit na kole nebo třeba vyzkoušet Nordic Walking.

Návod jak zhubnout:  Hubnutí funguje i bez posilování břicha

Při těchto aerobních aktivitách se nejefektivněji spaluje tuk na břiše. Není to tak, že byste na hubnutí břicha museli posilovat jenom břicho. Takto to nefunguje. Kalorie spalujete při jakémkoliv pohybu.

Kromě pohybu byste měli zkusit začít trochu posilovat. Má to hned několik důvodů. Posilováním spálíte další kalorie. Čím více máte svalů, tím více kalorií vaše tělo spotřebuje, i když nic neděláte. Posílení břišních svalů je velmi dobré aby se zpevnila vyklenutá břišní stěna. Břicho pak vypadá menší, i když nezhubnete tolik tuku.

Návod jak zhubnout: Naučte se jíst zdravě

Řešit hubnutí velkým omezením množství jídla je hloupé. Nefunguje to ani u žen a nebude to fungovat ani pro muže.

Při jídle nejde ani tolik o množství, jako spíše o to, co jíte. Pokud jíte hodně pečiva z bílé mouky, pijete sladké nápoje, alkohol apod., tak má vaše tělo sice hodně velký přísun kalorií, ale jen málo živin. Takže i když toho hodně sníte, stále máte hlad.

Začněte jíst více zeleniny. Zeleninový salát není jenom jídlo pro ženské. Nezapomínejte na zdravé tuky, vlákninu a bílkoviny. Ty vás zasytí na mnohem delší dobu než sladkosti obsahující rychlé cukry.

Návod jak zhubnout: Nevzdávejte se

Pamatujte si, že všechno je v hlavě. Když budete opravdu chtít a nevzdáte to, tak se vám určitě povede zhubnout. Jen nesmíte chtít zhubnout moc rychle. Naplánujte i hubnutí třeba na půl roku dopředu. Každý týden 0,5 kila dolů a za půl roku bez problému zhubnete i o 20 kilo.

Napsat komentář