Jak zhubnout bez počítání kalorií – počítání kalorií při hubnutí je nesmysl

Jak zhubnout bez počítání kalorií – počítání kalorií při hubnutí je nesmysl
Počítání kalorií při hubnutí je nesmysl. Není totiž kalorie, jako kalorie. Někdy není podstatný celkový počet kalorií, jako spíše to o jaké kalorie se jedná. Všechny výpočty doporučeného denního příjmu kalorií jsou jen orientační.

V každém druhém návodu (jak zhubnout) na internetu, se dočtete o tom, kolik kalorií byste měli za den sníst. Nebo o kolik kalorií musíte snížit svůj kalorický příjem, abyste začali zhubnout. Nebo jak, dlouho musíte cvičit na to, abyste spálili dost kalorií. Celé to počítání kalorií, je ale jeden velký nesmysl.

Počítání kalorií při hubnutí je nesmysl

Tím, že budete při hubnutí počítat kalorie u každé porce jídla, u každého sousta, které sníte, určitě nezhubnete. Hubnutí není nějaká jednoduchá matematika. Nestačí si spočítat kalorie v jídle. Tím, že budete neustále řešit počet kalorií, se budete akorát stresovat.

Není kalorie jako kalorie

Energetický obsah potravin – množství kalorií – je velmi zavádějící údaj. Může sloužit maximálně jako orientační pomůcka. Rozhodně by to nemělo být hlavní kritérium pro volbu jídelníčku při hubnutí.

Velmi jednoduchý příklad. Řekněme, že se v nějakém návodu na hubnutí dočtete, že na to, abyste zhubli, musíte sníst za den maximálně 1800 kalorií.

1800 kalorií (resp. 1800 kcal) je přibližně 450 gramů cukru. Jeden gram klasického cukru krystal, představuje 4 kalorie (kcal), což odpovídá 17 kJ (kilojoule). 450 gramů cukru je tedy 1800 kalorií (kcal), resp. cca 7500 kJ.

Nesmyslné počítání kalorií

Takže si při počítání kalorií můžete udělat jednoduchou dietu:

  • Ráno si dáte 150 gramů cukru (pro lepší konzumaci doporučujeme si ho rozpustit ve vodě).
  • Na oběd to samé, dalších 150 gramů cukru.
  • No a na večeři, pro změnu zase 150 gramů cukru krystal.

A je to. Splnili jste plán. Za celý den budete mít kalorický příjem 1800 kalorií (kcal). Takže plán jak zhubnout, je splněný.

Počítání kalorií při hubnutí – je to pouze doplněk, pro orientační představu

Z výše uvedeného příkladu sami vidíte, že je to nesmysl.

Tím, že byste za den snědli 450 gramů cukru, určitě nezhubnete. Opravdu. O tom nemusíte pochybovat (nejsme snad v Americe, abychom sušili kočky v mikrovlnce nebo proti koronaviru pili dezinfekci, která fakt není určená ke konzumaci).

Při hubnutí není až tak podstatné, kolik kalorií sníte celkem. Podstatné je spíše to, jaké to jsou kalorie.

Je velký rozdíl, jestli máte 250 kalorií z toho, že sníte talíř zeleniny, nebo jestli máte 250 kalorií z toho, že jste vypili půl litru Coca-Coly.

Počítání kalorií je tedy pouze velmi okrajový pomocník. Slouží jen pro orientační představu, co která potravina představuje. Řídit se při hubnutí jen striktně podle počtu kalorií nemá cenu.

Jak zhubnout bez počítání kalorií

Mnohem efektivnější způsob hubnutí, je používat zdravý rozum. Přestat počítat kalorie. A soustředit se spíše na to, aby to co jíte, bylo zdravé.

Jsou určité elementární zásady, které snad ani není potřeba podrobně vysvětlovat.

Při hubnutí byste měli omezit zbytečné (prázdné) kalorie. Sem patří třeba sladké limonády, sladkosti a další potraviny, které mají sice vysoký obsah kalorií, ale prakticky téměř nulový obsah živin.

Dá se spočítat, kolik kalorií za den spotřebujete?

Také byste si měli uvědomit, že prakticky nikdo nedokáže přesně určit, kolik kalorií na den potřebujete. Jistě, existují různé kalkulačky, kde si můžete spočítat, kolik kalorií na den při hubnutí potřebujete.

Výsledné hodnoty takového výpočtu jsou opět pouze velmi orientační. Pokud mají nějakou vypovídací hodnotu, pak se jedná pouze o dlouhodobý průměr.

Ano dá se mluvit o tom, že při určité váze, výšce, věku, pohlaví (a dalších faktorech), budete potřebovat průměrně například 1800 kalorií na den. To je ale průměr za dlouhé období. Za několik týdnů nebo měsíců.

Určitě to nefunguje tak, že byste při hubnutí měli každý den dodržovat striktně právě tuto hodnotu.

Každý den spotřebujete jiné množství kalorií

Denní potřeba kalorií může značně kolísat:

  • V závislosti na tom, jaké je zrovna roční období.
  • V závislosti na tom, jaký je váš zdravotní stav.
  • U žen může spotřeba kalorií kolísat i v závislosti na jejich menstruačním cyklu (hormony jsou „potvory“).
  • ….. a tisíc dalších faktorů

Každý den máte jiný výdej kalorií. Každý den ujdete jiný počet kroků, strávíte jinak dlouhou dobu sezením. Na množství kalorií, které vaše tělo v průběhu dne spotřebuje, má vliv třeba i jen to, jak se oblečete. Nebo při jaké teplotě v noci spíte.

O množství spotřebovaných kalorií rozhoduje i to co sníte. Na strávení/rozložení a zpracování přijaté potravy, potřebuje tělo u různých potravin, různé množství energie.

Faktorů, které ovlivňují to, kolik vaše tělo ten který den spotřebuje kalorií je tolik, že se to opravdu nedá exaktně spočítat.

Napsat komentář