Jak hubnout při chůzi – počet kroků na hubnutí

Jak hubnout při chůzi – počet kroků na hubnutí
Nevíte, jak zhubnout? Vyzkoušejte to při chůzi. Opravdu to funguje. Pravidelná chůze je zaručený způsob, jak doopravdy začít hubnout. Během rychlé chůze spalujete tuky a prospívá to vašemu zdraví. Budete se cítit skvěle.

Chtěli byste začít hubnout a nevíte jak na to? Hubnutí nemusí být tak složité, jak by vám na první pohled mohlo připadat. Hubnout můžete začít i tou nejobyčejnější činností jako je chůze.

Opravdu, funguje to. Tím, že budete pravidelně chodit, tak doopravdy začnete hubnout. Není to jen nějaký laciný trik. Je to ověřený způsob, jak začít hubnout.

Jak hubnout při chůzi – proč právě chození?

Pro řadu lidí může být začátek hubnutí poměrně obtížný. I když mají odhodlání začít dělat něco se svojí váhou, limituje je jejich váha (nadváha), zdravotní stav nebo prostě jen neradi sportují.

Zhubnout se dá i bez pohybu, je to ale velmi obtížné. Navíc hubnutí jen úpravami jídelníčku funguje jen u někoho.

Bez pohybu nezhubnete – začněte chodit

Na hubnutí není nic složitého. Aby tělo začalo snižovat svoji váhu, musíte mít kalorický deficit. Tedy přijímat méně kalorií, než kolik jich vydáte. Můžete snížit množství kalorií v potravě, ale to má své limity. A je to hodně náročné na pevnou vůli.

Proto je velmi vhodné, se při hubnutí co nejvíce hýbat. A nemusí to být jen nějaké náročné cvičení nebo speciální cviky. Právě spíše naopak. Naše tělo nejefektivnější spaluje tuky při déletrvající fyzické činnosti.

Na to, aby se začali spalovat tuky, potřebujete alespoň 20 minut pohybu. A tím jste jen na začátku spalování. Takže pro hubnutí je ideální alespoň hodina pohybu v kuse. A toho snadno dosáhnete právě při delší chůzi. Zvláště na začátku hubnutí.

Kdy tělo spaluje tuky?

Abyste svoje tělo přinutili sáhnout do tukových zásob, musíte se docela hodně snažit. Když máte jen pár minut pohybu, tělo nemá potřebu „sahat“ do tukových zásob. Z nich začne čerpat energii až po nějaké době.

Druhá věc je ta, že pokud je zátěž příliš intenzivní (cca nad 75% tepového maxima), tak už tělo neumí příliš dobře získávat energii z tuků. Při optimální tepové frekvenci na hubnutí (cca 60 – 75% tepového maxima), dokáže tělo získat až 70% spotřebované energie z tuků.

Proč právě chůze funguje na hubnutí

Chůze je přirozený pohyb, který bez nějakého speciálního tréninku zvládne každý. Navíc chodit můžete skoro kdykoliv v průběhu dne. Nemusíte si hledat volný čas jen někdy odpoledne nebo o víkendu. Hodně pomůže třeba už jen to, že budete v průběhu dne co nejvíce chodit. Cestou do školy/do práce, cestou domů.

Je určitě lepší, pokud máte v průběhu dne i nějaký delší časový úsek chůze. Abyste alespoň 30 minut v kuse chodili. Nebo hodinu. Počítají se ale všechny kroky, které uděláte.

Jaký je správný počet kroků na hubnutí?

Asi nejčastěji se dočtete, že správný počet roků na hubnutí je 10 000 kroků? Proč právě tohle hezké kulaté číslo? Popravdě, on je to spíše jen hezký marketingový trik. To číslo vypadá hezky, je to dostatečně velký cíl, aby to byla výzva, současně je to ale splnitelný cíl. Dá se to zvládnout, i když pro někoho je to těžké.

Popravdě, asi není žádný správný počet kroků na hubnutí. Každý to bude mít trochu jinak. Zjistíte to nejlépe sami u sebe. Pořiďte si nějaký fitness náramek, krokoměr, sport tester a začněte sledovat, kolik kroků uděláte.

Vytvořte si jednoduchou tabulku, kam si zapisujte počet kroků, které zvládnete každý den. Současně si zkuste evidovat, kolik kroků z toho bylo „jen tak“. Kroky, které byste ušli, aniž byste se nějak aktivně snažili chodit. A co z toho je navíc (cesta pešky do práce navíc, odpolední procházka apod.).

Velmi rychle zjistíte, co je váš obvyklý průměr, který nachodíte tak jako tak. Ten má každý jinde. Pro někoho to bude jen 3 – 4 tisíc kroků. Někdo jiný, kdo třeba i v zaměstnání je celý den na nohou, to může mít posunuté třeba i na dvojnásobek.

Při hubnutí – aby fungovalo hubnutí při chůzi – se musíte snažit chodit více, než je váš obvyklý průměr. Snažit se tohle číslo zvýšit zhruba na dvojnásobek. Pro někoho tedy může být ten správný počet kroků na hubnutí třeba 6000 kroků (běžně ujdou +/- 3 tisíce kroků, a další 3 tisíce se budou snažit ujít kvůli hubnutí)). Někdo zase může mít ten limit spíše kolem 10 tisíc kroků.

Při chůzi je důležitá pravidelnost

Aby chůze fungovala na hubnutí, pak je důležitá pravidelnost. Nemá smysl jednou za týden vyrazit na túru. Ujít třeba 30 tisíc kroků a pak, po zbytek týdne už jen každý den ujít 2 – 3 tisíce kroků. Pak sice budete mít průměrný denní počet kroků kolem 10 tisíc kroků, ale pro hubnutí to nebude ono.

Lepší je se opravdu každý den snažit urazit těch +/- 10 tisíc kroků (nebo jiné množství, které bude pro vás optimální). Jasně, že to nemusí být každý den. Ale neměly by zde být příliš velké výkyvy.

Jak rychle se dá hubnutou při chůzi?

Od hubnutí při chůzi nečekejte zázraky. Předpokládat, že při chůzi zhubnete o 10 kilo za týden, by bylo hodně naivní. Při pravidelné chůzi budete hubnout pomaleji, za to ale dlouhodobě. Pokud budete každý den chodit 6, 8 nebo 10 tisíc kroků, pak byste měli hubnout rychlostí cca 0,5 kilo za týden.

Je pochopitelně nutné mít i nějaký, alespoň trochu rozumný jídelníček. Nemusí to být nějaká striktní dieta. Prostě byste měli jíst alespoň trochu zdravě a vyhýbat se zbytečnému přejídání a nadměrnému kalorickému přísunu.

Rychlá chůze pro zdraví

Na chůzi je fajn, že to opravdu funguje. Zkuste začít chodit a sami uvidíte. Nic vás to nestojí a nikdo ani nemusí poznat, že se snažíte zhubnout.

Pravidelná chůze vám může pomoci i zlepšit náladu. Schválně to někdy zkuste.

Když cestu z práce absolvujete pěšky, přijdete domů s vyčištěnou hlavou od pracovních povinností a budete se cítit skvěle. Pravidelný pohyb funguje jako skvělý lék na stres a duševní nepohodu.

Napsat komentář