Jak zhubnout 10 kilo za týden

Jak zhubnout 10 kilo za týden
Dá se opravdu zhubnout o 10 kilo za týden? Nebo to jsou jenom nějaké triky? Zhubnout o 10 kilo za týden určitě není nic snadného. Spálit 10 kilo tělesného tuku by za jeden týden bylo extrémně náročné. A určitě by to nebyl zdravý způsob, jak hubnout.

Zhubnout 10 kilo za týden není vůbec snad snadné. Mnoho lidí, se snaží zhubnout co nejrychleji za pomoci různých pilulek na hubnutí. Nebo zkouší různé drastické diety, které slibují rychlé zhubnutí.

Je ale nutné si uvědomit, že takto extrémně rychlé hubnutí, jako je 10 kilo za týden, není vůbec zdravé. Navíc u takto rychlého hubnutí hrozí, že se bude jednat pouze o dočasný efekt, který zase velmi rychle odezní.

Dá se opravdu zhubnout 10 kilo za týden?

Zhubnout o 10 kilo za týden je nesmírně těžké. Tedy pokud se bavíme o tom, že byste se za týden měli zbavit 10 kilogramů tělesného tuku.

Jedno kilo tuku odpovídá asi 7500 kalorií (kcal).

  • Průměrný denní kalorický příjem pro muže, bývá obvykle udáván 2000 – 2400 kalorií (kcal)
  • Průměrný denní kalorický příjem pro ženy je to 1800 – 2000 kalorií (kcal)

Pokud celý týden nebudete nic jíst, pak zhubnete asi o 2 – 2,5 kila. Maximálně. A jenom teoreticky.

Pokud totiž přestanete úplně přijímat potravu, tělo si přenastaví režim na hladovění. To, jak bude spalovat tukovou tkáň, a jaký bude mít energetický výdej, bude úplně jiné, než za běžných podmínek.

Pokud byste za týden chtěli zhubnout o 10 kilo tím, že se budete více hýbat a cvičit, pak to také není nic snadného. 10 kilo je 75 000 kcal.

Při běhu rychlostí 9 kilometrů za hodinu a váze okolo 65 – 70 kilo, budete spalovat něco přes 500 kcal za hodinu.

Takže byste skoro celý den museli trávit nějakou intenzivnější pohybovou aktivitou, abyste za týden dokázali spálit takové množství kalorií.

Takže reálně není dost dobře možné zhubnout za týden o 10 kilo.

Snížení váhy za týden o 10 kilo

Trochu něco jiného je ale snížení vaší celkové váhy. Tam je daleko větší prostor pro razantnější změny.

Reálně dokážete za týden zhubnout o 2 – 3 kila tělesného tuku (při omezeném jídelníčku a intenzivnější fyzické aktivitě).

Váhu ale můžete ovlivnit i jiným způsobem. Velká část naší váhy je tvořena vodou, která je přítomna v lidském těle. Pokud se části vody zbavíte, tak svoji váhu můžete poměrně snadno snížit i o několik kilo za týden.

Asi ale chápete, že v tomto případě se nejedná o opravdové hubnutí, ale že to je jenom přechodný úbytek váhy.

Jak fungují prášky na hubnutí

Na podobném principu fungují i některé prášky (nebo různé potravinové doplňky) na hubnutí.

Obsahují různé látky (často i jen přírodní, rostlinné), které mají diuretický účinek. Tedy zvyšují množství a rychlost vylučování vody z těla.

Lidem to pak dává falešný pocit, že hubnou. Protože se jejich váha doopravdy snižuje. Ostatně někdy to nemusí být na škodu. Mnoho lidí má tendenci k nadměrnému zadržování vody v těle.

Často k tomu vede nevhodná strava. Takže na vyloučení nadměrné vody není nic až tak špatného. Jako metoda pro dlouhodobé hubnutí to ale není příliš vhodné.

Další, často doporučenou metodou pro rychlé snížení váhy, je krátkodobý půst. Pokud po 3 – 5 dní nebude nic jíst (nebo třeba omezíte příjem potravy jen na rozmixované zeleninové nápoje apod.), pak dojde k pročištění trávicího traktu. Už jen tím můžete poměrně rychle snížit svoji váhu třeba i o 2 – 3 kila. Opět to ale není hubnutí v tom pravém slova smyslu.

Rychlé snížení váhy o 10 kilo za týden

Pokud zkombinujete tyto různé „triky“, pak je pochopitelně možné „zhubnout“ o 10 kilo za týden. Je ale nutné počítat s tím, že se jedná jen o dočasný úbytek váhy.

Pokud vám jde o dlouhodobý pokles váhy a opravdové hubnutí, pak je mnohem vhodnější hubnout pomaleji. Optimální rychlost hubnutí je cca 0,5 – 1 kilo týdně. Pak opravdu zhubnete především tuk (tukovou tkáň).

Dá se hubnout i o něco rychleji, ale je zbytečné se snažit shazovat více než 2 nebo 3 kila za týden.

Napsat komentář