Kolik se dá doopravdy zhubnout za měsíc?

Kolik se dá doopravdy zhubnout za měsíc?
Zajímalo by vás, kolik se dá zhubnout za měsíc? Optimální rychlost hubnutí je 0,5 – 1 kil za týden. Takže za měsíc zhubnete asi o 2,5 – 4 kila. Větší rychlost hubnutí je obvykle nezdravá, nebo se nejedná o hubnutí, ale jen o úbytek vody v těle.

Pokud se zajímáte o hubnutí, určitě jste na internetu narazili na nejrůznější návody, jak zhubnout 20 kilo za měsíc, 5 kilo za týden nebo třeba 15 kilo za 3 týdny. Jak je to ale s rychlostí hubnutí? Kolik se dá doopravdy zhubnout za měsíc?

Jak zhubnout rychle? Potřebujete čas

Pokud hledáte nějaký zázračný návod, jak zhubnout rychle, tak vás hned na úvod trochu zklameme.

Zhubnout se nedá rychle. Spíše naopak. Pokud se budete snažit zhubnout co nejrychleji, pak sice možná dosáhnete nějakého úbytku váhy. Ten ale velmi rychle po skončení hubnutí zase zmizí a vy budete na začátku.

Pokud chcete doopravdy zhubnout, pak nesmíte zbytečně spěchat. Vaše tělo si tukové zásoby také nenahromadilo přes noc. Je tedy logické, že než se jich zbavíte tak to bude nějakou dobu trvat.

Úspěšné hubnutí musí být přiměřeně rychlé

Obecně platí, že maximální rychlost hubnutí by měla být 0,5 – 1 kilo týdně. To je ale obecné doporučení. U každého to může být trochu jiné. Někdo potřebuje hubnout ještě pomaleji, někdo si může dovolit o něco větší rychlost. Každopádně ale platí, že každá snaha o příliš rychlé hubnutí (třeba 5 kilo za týden), je předem odsouzena k neúspěchu.

Rychlé snižování váhy není hubnutí

Neříkáme, že svoji váhu nemůžete snížit velmi rychle. Pak se ale nejedná o hubnutí.

Velkou část našeho těla tvoří voda. A vody se můžete poměrně rychle zbavit (části z ní). Existuje řada efektivních postupů na odůvodnění organismu, které vypadají jako „zázračné hubnutí“. I řada prášků nebo potravinových doplňků na hubnutí má diuretické účinky (zvyšují vylučování vody z těla), aby to vypadalo, že hubnete.

Bez omezení kalorií asi nezhubnete

Neříkáme, že byste při hubnutí měli počítat každou kalorii, která se vám objeví na talíři. Je ale pravda, že bez určitého kalorického deficitu (snížení množství přijímaných kalorií) moc nezhubnete.

Obecně platí, že při hubnutí byste neměli snižovat svůj běžný kalorický příjem o více než jednu čtvrtinu (nebo maximálně jednu třetinu obvyklého množství).

Optimální je snížení kalorického příjmu o maximálně cca 500 kcal denně. Toto množství kalorií odpovídá týdennímu úbytku váhy o cca 0,5 kila (jedno kilo tělesného tuku je asi 7500 kilo kalorií).

Dá se zhubnout bez cvičení?

Zhubnout bez cvičení a bez pohybu, je velmi těžké. Napsali jsme, že jedno kilo tělesného tuku je asi 7500 kalorií. Při kalorickém deficitu 500 kalorií za den, tedy za týden nezhubnete více než 0,5 kila.

Reálně tedy 2 – 2,5 kila za měsíc.

Pokud chcete zhubnout více, pak je nutné další kalorie spálit při nějaké fyzické aktivitě. Při hubnutí se počítá každá kalorie spálená navíc.

Pro nastartování hubnutí je velmi vhodné začít se více hýbat. A nemusí to být hned nějaké náročné cvičení. Velmi pomůže třeba už jen to, že omezíte pasivní pohyb (auto, hromadná doprava, výtah) a budete více chodit pěšky.

Je spolehlivě prokázáno, že lidé, kteří začali chodit pravidelně každý den alespoň 10 000 kroků, během následujících 6 měsíců snížili svou váhu o 5 – 10 kilo.

Kolik se dá zhubnout za měsíc?

Pokud se budete pravidelně hýbat a současně si budete hlídat svůj jídelníček, neměl by pro vás být tak velký problém za měsíc zhubnout o 2 – 5 kilo.

Výraznější úbytek váhy za jeden měsíc, je nepravděpodobný. Respektive, za měsíc se dá váha snížit i o 10 kilo. Takový úbytek váhy je zpravidla způsobený jen úbytkem vody v těle. Takže to není zhubnutí v pravém slova smyslu.

Na co si dát při hubnutí pozor

Při hubnutí je důležité, abyste neztráceli motivaci. Hubnutí je opravdu dlouhodobý proces, a ztráta motivace je asi nejčastějším důvodem proč to lidé vzdají.

Musíte počítat s tím, že výsledky se budou dostavovat pomalu a bude nějakou dobu trvat, než se vaše snaha projeví.

Hubnutí nikdy není lineární proces. Je naprosto běžné, že se vaše váha v průběhu dne mění i o 1 – 2 kila. To že jeden den vážíte o kilo víc než včera, nic neznamená. O vašem hubnutí to nic nevypovídá.

Úbytek váhy při hubnutí je dobré sledovat v dlouhodobém kontextu. Nesoustředit se na denní úbytek váhy (který je skoro neměřitelný), ale jak se vaše váha mění každý týden nebo měsíc.

Jak zhubnout i bez složité diety

Při volbě, toho co jíte, byste se měli řídit především zdravým rozumem. Pokud se budete trápit nějakou složitou dietou, tak to sice možná pár týdnů vydržíte, ale budete z toho jen zbytečně frustrováni a nakonec to vzdáte. Měli byste jíst tak aby vám to chutnalo, abyste zbytečně nehladověli.

Podobné je to i s cvičením. Pohyb by pro vás neměl být utrpením. Ideální výsledek je ten, když si najdete nějakou pohybovou aktivitu, která vás bude bavit. Pak pro vás bude radost z pohybu to hlavní a úbytek váhy bude jen příjemný vedlejší efekt.

Napsat komentář