Jak zhubnout po vánocích a v novém roce i během epidemie

Jak zhubnout po vánocích a v novém roce i během epidemie
Zhubnout po vánocích, nebo od Nového roku, zkouší mnoho lidí. Letos je to umocněno i epidemie koronaviru, během které mnoho lidí nabralo další kila navíc. Pokud chcete i vy začít hubnout, pak to zbytečně neodkládejte. Změny v jídelníčku můžete začít dělat ihned. Stejně, jako se můžete začít více hýbat.

„Od Nového roku, začnu hubnout!“ Tak přesně tohle, je asi nejčastější Novoroční předsevzetí. Částečně za to mohou kila navíc, která jsme nabrali během vánočních svátků. Částečně je to dáno tím, že o hubnutí přemýšlíme již delší dobu, a Nový rok nám přijde jako ideální moment, abychom s tím začali něco dělat.

Během epidemie koronaviru Češi přibrali 6,5 kila

Letos padne podobných Novoročních předsevzetí, dost možná i mnohem více, než obvykle.

Rok 2020 byl hodně zvláštní. Už na jaře, většinu lidí uvěznila doma, první vlna epidemie koronaviru. Přes léto se situace trochu uvolnila. A na podzim přišla druhá vlna a další lockdown.

Podle názorů odborníků, průměrný Čech během epidemie přibral cca 6,5 kila. Hovoří o tom lidé, kteří se specializují na boj s nadváhou a obezitou. A něco na tom bude. Tak schválně, kolik kilo, jste v roce 2020 nabrali vy?

Průměrný Čech sní za rok 800 kilo jídla

I když všechny lidi v ČR asi nikdo nezváží, určitým ukazatelem mohou být i údaje Českého statistického úřadu. Ten zaznamenal růst spotřeby jídla v ČR.

Dlouhodobý průměr se držel okolo 750 kg jídla na osobu a rok. A nyní tento průměr atakuje 800 kilo na osobu.

A ne, to že jsou zavřené restaurace, a lidé se více stravují doma, zde nehraje roli. Jedná se o celkovou spotřebu potravin na území ČR.

Během epidemie, je většina lidí skoro pořád jen doma. Minimum pohybu, hodně stresu. Kila jdou nahoru.

Hubnutí není žádná věda – stačí začít žít zdravěji

O hubnutí po vánocích by se dalo napsat mnoho. To nejdůležitější ale je, abyste to neodkládali. Není potřeba čekat na Nový rok.  Nebo až skončí epidemie. Nebo až bude venku hezké počasí… Začít se dá kdykoliv. Klidně hned.

Pokud chcete úspěšně shodit kila, která jste nabrali během vánoc, nebo během epidemie v roce 2020, pak o tom nepřemýšlejte, jako o nějaké nepříjemné povinnosti.

Hubnutí, které se vám od začátku protiví a vnímáte ho, jen jako nepřijmou povinnost, je předem odsouzeno k nezdaru.

Namísto „hubnutí“ tomu říkejte „zdravý životní styl“. Nepotřebujete totiž jenom zhubnout. Potřebujete začít žít zdravě.

I s ohledem na to, že epidemie koronaviru bude podle všeho pokračovat i v roce 2021 (minimálně ještě v jeho první části), je nejvyšší čas na to, abyste udělali nějakou změnu. Abyste udělali něco pro své zdraví

Jak začít hubnout po vánocích nebo od Nového roku

Každé úspěšné hubnutí potřebuje dva pevné pilíře. Bez nich to nepůjde. Ani vy nedokážete (dlouho) stát na jedné noze. U hubnutí je to podobné. Nestačí totiž jenom začít řešit jídelníček. Nebo se jenom soustředit na to, abyste se více hýbali.

Jedná se o dvě spojené nádoby, kdy jedna ovlivňuje druhou. Pokud se budete více hýbat, tak možná zjistíte, že se vám i mění chutě. Po cvičení nebo běhání, vás určitě nebude tolik lákat večerní přejídání u televize.

A platí to i obráceně. Když si dáte jen lehčí oběd, tak budete mít mnohem více energie, vyrazit si zaběhat, někam na procházku nebo si zacvičit. Bude to jiné, než když si dáte vydatný oběd, po kterém budete myslet tak akorát na to, že byste si na chvilku zdřímli.

Snažit se zhubnout jenom tím, že budete snižovat počet kalorií v jídelníčku, nebo tím, že budete jenom zvyšovat množství pohybu, moc nefunguje. Potřebujete oboje.

Jak změnit jídelníček při hubnutí po vánocích?

Na to, abyste začali hubnout, nepotřebujete nějaké radikální změny. Zapomeňte na hladové diety a návody jak zaručeně zhubnout. Pro úspěšné hubnutí, je nejlepší dělat postupné, menší změny v tom co jíte.

Můžete klidně začít jen tím, že změníte jedno jídlo denně. Třeba večeři. Namísto obvyklé „kalorické nálože“, zkuste pojmout večeři trochu zdravěji. Dát si něco lehčího, více zeleniny apod.

Nebo můžete zkusit i něco jiného. Hodně pomůžete už jen to, že ze svého jídelníčku odstraníte nadbytečné (prázdné kalorie). Už jen drobná změna, může pro hubnutí udělat hodně. Zkuste vyřadit sladké nápoje, nezdravé mlsání apod.

Jak se více hýbat i během epidemie?

S pohybem, je to po vánocích a v novém roce trochu složitější. Ale to, by pro vás určitě neměla být výmluva, proč hubnutí odložit (třeba až na jaro….).

Je pravda, že v novém roce, nemůžete začít chodit do fitness centra nebo jinam (skoro vše je zavřené). Hýbat se ale můžete kdykoliv.

Dobrým začátkem bude i jen to, že začnete každý den chodit alespoň na delší procházku ven. Zvláště pokud jste během epidemie zavření doma na home-office. To se pak každý pohyb navíc hodí.

S ohledem na váš zdravotní stav a kondici, můžete zkusit začít běhat. Pokud se na to necítíte, tak můžete vyzkoušet třeba Nordic walking. Hodně pomůže i jen to, že si každý den 20 – 30 minut zacvičíte doma. Nebo půjdete alespoň na delší procházku ven. Nebo cokoliv jiného.

To, že je zavřené fitness centrum, plavecký bazénem, nebo že se zrovna kvůli počasí, nedá jezdit na kole, jsou jen výmluvy. I v zimě se dá sportovat venku. Stačí mít jen vhodné oblečení. Pokud to nejde na kole, dá se vyrazit pěšky.

Kdo chce, ten si nehledá důvody, proč to nejde, ale jak by to šlo udělat.

Napsat komentář