Jak upéct domácí kváskový chleba

Jak upéct domácí kváskový chleba
Chcete něco zdravějšího, než průmyslově vyráběné pečivo z obchodu? Vyzkoušejte domácí kváskový chleba z žitné nebo celozrnné mouky. Rozdíl v chuti a vůni je nepřehlédnutelný. Domácí pečení chleba nemusí být nic tak hrozného.

Pokud chcete trochu zlepšit svůj jídelníček a udělat něco málo pro své zdraví, můžete si vyzkoušet doma upéct kváskový chleba. Pokud se vám to alespoň trochu povede, tak zjistíte, že domácí kvasový chleba se s tím, co prodávají v obchodech pod názvem „konzumní“ chléb, vůbec nedá srovnávat. Chuť a vůně čerstvého kváskového chleba proti „obyčejné“ šumavě z obchodu, je nesrovnatelná.

Nemusíte se toho vůbec bát. Pečení kváskového chleba není tak složité, jak by mohlo na první pohled vypadat. A pokud se vám to náhodnou hned napoprvé nepovede, tak neházejte flintu do žita. Žádný učený z nebe nespadl. A pokud se ze svých chyb poučíte, příště se to už určitě povede.

Základem pro domácí chléb je kvásek

Na domácí chléb potřebujete kvásek. Ten si můžete buď pořídit od někoho, kdo si již doma chleba peče. Nebo si jej můžete sami vyrobit (což je trochu pracnější). Pokud si pak budete domácí chléb péci častěji, pak si můžete kvásek uchovávat v lednici, a nemusíte tohle příště řešit

Kde sehnat kvásek na chleba

Na internetu najdete spoustu lidí, co si pečou doma vlastní chleba a jsou ochotni se podělit o kvásek.  Asi největší seznam lidí, co nabízí kvásek, najdete na webu www.pecempecen.cz. Je zde i spousta užitečných informací ohledně pečení chleba, kde sehnat kvalitní mouku atd.

Jak si vyrobit kvásek na chleba svépomocí?

Vyrobit si vlastní kvásek není nic složitého. Kvásek, mají na svědomí bakterie a kvasinky, které jsou běžně přítomny ve vašem okolí (ani o nich nevíte). Na výrobu vlastního kvásku, tedy stačí připravit vhodné prostředí, a oni se vám sami postarají o to ostatní.

Na výrobu vlastního kvásku budete potřebovat:

  • Vyšší skleněnou nádobu s víkem
  • Žitnou mouku
  • Vlažnou vodu

Návod na přípravu kvásku

Nejprve rozmícháte cca 2 deci žitné mouky s 1,5 deci vlažné vody. Tuto směs ve vysoké sklenici přiklopíte víčkem nebo zakryjete mikroténem a necháte stát v pokojové teplotě.

Druhý den přidáte další sklenici žitné mouky a opět sklenici vlažné vody. Promícháte a zase necháte stát

Totéž třetí a čtvrtý den. Jen vody už přidáváte méně (stačí cca polovina původního množství). Nádoba s kváskem musí být stále zakryta. Pátý den je kvásek připravený na pečení

Recept na domácí chleba

Pečení domácího chleba zabere trochu více času. Začíná se večer, den před samotným pečením. Nejprve je potřeba smíchat asi 150 gramů žitné mouky, dvě lžičky kvásku a 140 mililitrů vody. Dobře promíchat, zakrýt potravinářskou fólií a nechat do rána uležet.

Druhý den přidáte 150 gramů pšeničné mouky a 150 mililitrů vody. Množství mouky závisí na tom, jak velký bochník chleba chcete upéct. Při tomto množství žitné a pšeničné mouky budete mít cca 0,5 kg velký bochníček.

Pšeničnou mouku postupně přidáváte do před-připraveného těsta, dokud nedosáhnete správné konzistence. Tu poznáte tak, že se těsto odlepuje od stěn mísy.

Připravené těsto necháte asi 2 hodiny kynout při pokojové teplotě a můžete péct

Jak upéct domácí chléb v troubě?

Troubu si rozehřejte na nejvyšší možnou teplotu. Jakmile je připravena, snižte teplotu na 150 stupňů a chleba pečte asi 10 minut. Každá trocha peče trochu jinak, takže tady budete muset trochu experimentovat. Záleží i na velikosti bochníku. Na tohle asi nejde dát jednoznačný návod.

Napsat komentář