Jak zhubnout břicho – jak se zbavit pivního pupku?

Jak zhubnout břicho – jak se zbavit pivního pupku?
Pivní pupek (pivní mozol) nemusí vůbec souviset s pitím piva. Častěji je to spíše důsledek nezdravého životního stylu. Málo pohybu a nezdravý jídelníček. Pokud chcete zhubnout, je potřeba začít cvičit a jíst trochu rozumněji. Jedná se o celkovou změnu životního stylu.

O pivním pupku se hovoří především u mužů. S pitím piva, ale nemusí mít velké břicho nic společného. Pivní pupek, je označení pro velké břicho, které vzniká v důsledku hromadění tuku v oblasti břicha. Zpravidla je to v důsledku zvýšeného množství vnitřního břišního tuku (viscerální tuk). A to je značné zdravotní riziko.

Jak vzniká pivní pupek u mužů?

Pivní pupek nebo také pivní mozol, nemusí mít s pitím piva nic moc společného. Velké břicho u mužů, vzniká často následkem nezdravého životního stylu (ten může souviset s nadměrnou konzumací alkoholických nápojů, ale nemusí).

Pro muže je typické, že se jim tuk hromadí právě v oblasti břicha. Převažuje u nich obezita „mužského“ typu – „jablko“ (pro ženy je typičtější obezita typu „hruška“, není to ale striktní pravidlo).

Nadváha nebo obezita u mužů, bývá častěji spojena se zvýšeným zdravotním rizikem. Pro muže je typické, že se jim tuk hromadí především v oblasti břicha. Nejsou to ale jen tukové „faldy“ (podkožní tuk). Ty ve výsledku nepředstavují až tak velké riziko.

Vnitřní tuk (viscerální) představuje větší zdravotní riziko

Problematické je především zvyšování množství vnitřního tuku (viscerální tuk, který se ukládá v břišní dutině, kde obaluje vnitřní orgány). A to je velké zdravotní riziko. Zvyšuje se hrozba problémů se srdcem a s dalšími orgány.

Zvýšené množství vnitřního tuku, se projevuje právě tím charakteristickým „pivním pupkem“. Mužské břicho je velké, vypouklé, ale na dotek poměrně pevně. To je způsobeno tím, že většina tuku není na povrchu (podkožní tuk), ale schovaná uvnitř.

Takže řada mužů napůl vážně tvrdí, že to jsou „svaly“. Ve skutečnosti se ale jedná o zvýšené množství vnitřního tuku, který zevnitř vytlačuje břišní stěnu směrem ven. Proto je břicho na dotek pevné.

Jak se zbavit velkého břicha „po dětech“

Řada mužů také s oblibou tvrdí, že to velké břicho, mají „po dětech“. Ono je to ve výsledku trochu pravda. Se založením rodiny, je často spojeno to, že kromě práce a rodiny, už nezbývá moc času na různé koníčky.

V jistém věku se zkombinuje sedavý způsob života, nezdravé stravování a také přirozené fyziologické změny, které souvisí s věkem, a pánové začnou trochu „kynout“. Co se s tím dá dělat?

Muži hubnou rychleji než ženy

Zhubnout pár kilo dolů, je možné v každém věku, a ve výsledku to nemusí být až tak náročné. Muži mají velkou výhodu v tom, že se jim obvykle daří hubnout rychleji, než ženám.

Může za to větší množství svalů. A také přirozené rozdíly mezi ženským a mužským tělem (pro ženské tělo je přirozené větší množství tuku, než pro muže).

Pro zhubnutí (a zvláště pak vnitřního tuku), ale nestačí jen trochu pohybu navíc. Je nutná komplexnější změna, která by měla zahrnovat i změny stravovacích návyků a celkovou změnu životního stylu.

Jak břicho zcela určitě nezhubnete

Pokud si myslíte, že pivní mozol odstraníte jenom tím, že začnete pravidelně cvičit, tak vás musíme zklamat. Cvičení (obecně pohyb), je při hubnutí určitě velmi důležité.

Na úspěšném hubnutí se ale cvičení podílí jen z menší části. Obecně se dá říci, že 30% úspěšného hubnutí je cvičení. A 70% je strava.

Beze změny stravovacích návyků (a ne, nebavíme se teď o nějaké nesmyslné redukční dietě), je hubnutí jen velmi obtížené. A nadměrného množství vnitřního tuku, se bez úpravy jídelníčku, zbavíte jen stěží.

Jak zhubnout břicho i bez diety

Pro úspěšné zhubnutí, není potřeba zkoušet nějakou „nesmyslnou“ dietu. Většina „klasických“ diet propagovaných na internetu nebo v magazínech o hubnutí, má jen omezený efekt. Dieta může být dobrý nástroj, pokud vůbec netušíte co změnit, jak se stravovat zdravěji.

Pokud ale dokážete alespoň trochu používat tu kulatou věc, kterou máte na krku, tak určitě sami dokážete přijít na to, co by se dalo změnit. Pro úspěšné zhubnutí často stačí jen menší změny.

Zkuste pro začátek omezit prázdné kalorie

Velmi dobrý začátek bude omezení zbytečných cukrů a prázdných kalorií. Tedy především zbytečné pití nadměrně sladkých nápojů. Pro zahnání žízně stačí voda, čaj, nebo jiný nápoj. Není nutné pít litry Coca-Coly, která obsahuje i 20 kostek cukru na půl litru.

Podobně se dají omezit i další zbytečné kalorie. Různé sladkosti, slané pochoutky a další zbytečnosti. Nikdo vás nechce přesvědčovat, že musíte zapomenout na všechny sladkosti. Nebo dokonce počítat kalorie v každém soustu, které od této chvíle sníte.

Vyzkoušejte zdravější jídelníček

Měli byste se ale snažit o trochu zdravější a rozumnější jídelníček. Omezit nadměrný příjem uzenin, tučných a smažených jídel. Zkusit jíst trochu více zeleniny. A vyzkoušet i něco nového. Pro zhubnutí ale určitě není nutné dodržovat nějakou přísnou dietu.

Ostatně ve výsledku je lepší, pokud se naučíte jíst zdravěji a rozumněji, i bez diety. Takové stravovací návyky, jsou dlouhodobě udržitelné. A nepotřebujete pak řešit, co dělat po skončení nějaké přísné diety, abyste zase nenabrali kila zpět.

Jak cvičit pro zhubnutí břicha

Nedílnou součástí snahy o zhubnutí, by mělo být i cvičení. Pokud chcete zhubnout, měli byste zvýšit množství svého pohybu na dvojnásobek.

Pokud je vaším hlavním cílem, zbavit se velkého břicha, pak opravdu nestačí, když budete usilovně dělat jenom sedy-lehy, nebo podobné cviky na břicho.

Při cvičení, máte jen pramalou šanci ovlivnit, kde bude tělo spalovat tuk. Posilováním břicha sice zpevníte břišní svaly, na úbytek tuku na břiše, to ale nemá přímý efekt.

Když tloustnete, tak také nemáte možnost ovlivnit, zda se tenhle dortík uloží v podobě vnitřního tuku, nebo se přidá k tomu, co máte na zadku či jinde. Podobné je to i u cvičení. To, že vás po cvičení bolí svaly břicha, neznamená, že se právě v tom místě, intenzivně spaluje tuk.

Muži mají tu výhodu, že mají zpravidla větší podíl svalové tkáně (na celkové hmotnosti těla), než ženy. Pokud začnou cvičit, tak budou obvykle hubnout rychlejší.

Máme tím na mysli relativní rychlost hubnutí. V absolutních číslech to může být jiné – záleží i na tom, jestli začínáte hubnut s obezitou, nadváhou, nebo jen „pár kily navíc“.

Při posilování (silovém cvičení) zhubnete nejrychleji

Pro zhubnutí, je zvláště u mužů dobré silové cvičení. Ideálně takové, při kterém je zapojeno celé tělo. Tedy ne jenom jednostranně zaměřené posilování, při kterém zvedáte činku a posilujete jen jeden konkrétní sval. Vhodnější jsou komplexní cviky, které zapojí více svalových skupin. Pro hubnutí funguje velmi dobře intenzivnější, intervalový trénink.

Díky i jen menšímu posílení svalů, se začne zvyšovat objem svalové hmoty. A to má efekt sněhové koule, která na sebe nabaluje další a další sníh.

Více svalů, spotřebujete více kalorií (a to i když jsou v klidu). Díky pravidelnému cvičení tak budete hubnout rychleji, i bez toho, že byste se museli trápit hlady. Při cvičení se uvolňují endorfiny, které zvyšují pocit psychické pohody – nemáte tak potřebu zlepšovat si náladu jídlem, atd.

Napsat komentář