Jak zhubnout 15 kg za dva měsíce

Jak zhubnout 15 kg za dva měsíce
Návod, jak zhubnout o 15 kilo za dva měsíce: musíte vsadit na rozumný jídelníček a snížit příjem kalorií alespoň o 500 kcal denně. Musíte začít každý den cvičit a zvýšit svůj kalorický výdej o 1000 kcal denně.

Zhubnout 15 kilo za dva měsíce je bezesporu ambiciózní plán. Není to ale nemožné. Stačí zdravě a hlavně rozumně jíst. A každý den cvičit (nebo provozovat nějakou jinou fyzickou aktivitu). Nikdo neříká, že je snadné zhubnout o 15 kilo za dva měsíce. Může se vám to určitě podařit, pokud budete mít dostatečně pevnou vůli, odhodlání a neztratíte motivaci.

Chcete zhubnout o 15 kilo za 2 měsíce?

Pokud jste se rozhodli, že už musíte začít dělat něco se svou váhou, pak je to určitě dobré rozhodnutí. Nadměrná váha nebo dokonce obezita může ve výsledku vést k celé řadě zdravotních problémů. Pokud se vám podaří zhubnout (a nemusí to být jen oněch 15 kilo za dva měsíce), uvidíte, že se budete cítit lépe, budete lépe vypadat a uděláte tím něco pro své zdraví.

Je v zásadě jedno, proč chcete zhubnout. Jestli potřebujete zhubnout na léto do plavek, jestli proto, že se nevejdete do svých oblíbených kalhot nebo šatů. Nebo proto, že máte nového přítele/přítelkyni a chcete na ně udělat dojem.

Nesnažte se zhubnout ihned

Jednou z častých chyb, kterých se dopouští lidé, co se rozhodnou začít hubnout, je to, že chtějí všechno ihned. Tak to ale při hubnutí nefunguje.

Nedá se rychle zhubnout za den nebo za týden. Pokud chcete, aby váš úbytek váhy byl trvalý, je více než vhodné, abyste hubnuli postupně, po jednotlivých krocích.

Pokud je vaším cílem zhubnout o 15 kilo za 2 měsíce, rozdělte si hubnutí na 10 týdnů. A každý týden se snažte zhubnout o 1,5 kila.  Zhubnout o 1,5 kila není tak hrozně velký cíl, jako 15 kilo. A takto, krok po kroku, každý týden o něco snižujete svoji váhu, až dosáhnete stanoveného cíle.

Při hubnutí se nevzdávejte, pokud se vám hned nebude dařit

Je dobré, pokud během hubnutí budete průběžně sledovat svoji váhu. Pravidelné vážení je dobré, abyste měli pod kontrolou, zda se váha snižuje nebo ne.

Průběžné vážení ale musíte brát s rezervou. Lidská váha může v průběhu dne kolísat i o 1 až 2 kila.

Podobné je to, i když se budete každý den vážit. To, že jeden den uvidíte na váze o jedno nebo dvě kila navíc, neznamená, že jste od předchozího dne „ztloustli“. Nárůst váhy může být spojený třeba jen s tím, že máte v těle více vody, nebo nestrávených zbytků potravy.

Důležité tedy není to, jestli vaše váha každý den klesá, ale to, že dochází k poklesu váhy v týdenním nebo měsíčním horizontu.

Při hubnutí pozor na to, že svaly váží více než tuk

Mnoha lidem, kteří začnou s hubnutím se stává, že na začátku hubnutí mohou na váze dokonce i něco málo přibrat. To může být dáno třeba tím, že začnou více cvičit. Svalová tkáň má větší hustotu a váží tak více než tuk. Při cvičení se mění i způsob, jakým tělo zadržuje v organismu vodu a některé další věci. Krátkodobý výkyv váhy směrem nahoru, tedy během hubnutí nemusí nic znamenat.

Jak zhubnout o 15 kilo?

Aby se vám povedlo zhubnout, musíte upravit svůj jídelníček a začít pravidelně cvičit (nebo se alespoň více hýbat).

Pro vaši představu, jedno kilo tuku odpovídá asi 7000 kcal (kilo kalorií). Pokud byste chtěli zhubnout o 1,5 kila za týden (15 kilo za dva měsíce), pak musíte každý týden sníst o cca 10 tisíc kalorií méně nebo naopak spálit o 10 tisíc kalorií více. Nejlepší je pak kombinace obojího. Tedy snížit kalorický příjem o 500 – 700 kcal denně a současně zvýšit kalorický výdej o 700 – 900 kcal.

Jde zhubnout o 15 kilo bez cvičení?

Snažit se zhubnout jenom tím, že byste omezili jídelníček, by bylo velmi obtížné. Abyste zhubli o 15 kilo za dva měsíce, tak byste každý den museli snít o cca 1500 kalorií méně.

  • Průměrná dospělá žena má denní kalorický příjem okolo 2000 kalorií (kcal)
  • Průměrný dospělý muž má kalorický příjem přibližně 2500 kalorií (kcal)

Snaha o zhubnutí bez cvičení, tedy jen omezením jídelníčku, by znamenala drastické snížení příjmu potravy a bylo by to na hraně hladovění. Takové hubnutí určitě není zdravé a trvale udržitelné.

Jak zhubnout 15 kilo bez diety?

Zhubnout o 15 kilo bez diety je možné. Neznamená to ale, že byste mohli sníst cokoliv, co vás napadne.

Pro hubnutí nepotřebujete dodržovat striktní dietu. Pokud budete dodržovat základní pravidla zdravé stravy, nebudete se zbytečně přejídat, tak se dá zhubnout i bez toho, že byste se trápili nad každou snědenou kalorií.

V takovém případě je ale nutné, abyste se o to více soustředili na cvičení a výdej energie.

Jak cvičit, abyste hubnuli

Hubnete díky jakémukoli výdeji energie. Hubnutí tedy není o tom, že si několikrát týdně jdete zacvičit někam do fitness centra nebo do posilovny. Počítá se každá kalorie, kterou spálíte navíc.

Při hubnutí tedy hodně pomůže třeba už jen to, že budete co nejvíce chodit pěšky. Nebo třeba i to, že omezíte jízdu ve výtahu a začnete chodit po schodech.

Je mnohem lepší, když budete každý den půl hodiny provozovat nějakou fyzickou aktivitu navíc, než když si jednou týdně půjdete na 3 hodiny zaběhat.

S cvičením to na začátku nepřežeňte

Zvláště pokud jste před zahájením cvičení neprovozovali nějaký sport nebo jinou náročnější fyzickou aktivitu, tak byste měli být opatrní. Rozhodně není dobré, aby člověk s nadváhou začal hubnout tím, že značně chodit běhat. Jeho tělo, zvláště kolena a páteř nejsou na tak intenzivní zátěž, která je spojená s během, připravená. A to se netýká jen těch s nadváhou.

Pokud jste měli v minulosti jen málo pohybu, je více než vhodné začít pomalu a postupně přidávat.

Nemá smysl, abyste jeden den dvě hodiny urputně cvičili a pak se další tři dny nemohli ani pohnout.

První týden hubnutí postačí třeba jen 20 – 30 minut nějaké mírnější nebo středně intenzivní aktivity. Jakmile si zvyknete na pravidelný pohyb/cvičení, můžete postupně zvyšovat tréninkové dávky, nebo začít zkoušet náročnější pohybové aktivity.

Napsat komentář