Dieta a jahody: Kolik kalorií obsahují jahody?

Dieta a jahody: Kolik kalorií obsahují jahody?
Jahody jsou velmi chutné a zdraví prospěšné ovoce. Obsahují poměrně hodně vody, a i díky tomu mají jen velmi málo kalorií. Čeho mají jahody opravdu nadbytek, je vitamín C. Jahody rozhodně patří na zdravý a dietní jídelníček.

Jahody, ovoce typicky spojené s příchodem léta, jsou velmi zdravé. Obsahují hodně vody (až 90%). I díky tomu, mají jahody, jen málo kalorií. Jahody by tak neměly chybět na žádném dietním jídelníčku. Ostatně, co si budeme nalhávat, kdo by neměl rád jahody?

Začátek léta ve znamení jahod

Začátek léta je spojený se sezónou jahod. Ty  začínají v Česku dozrávat na konci května, v červnu a na začátku července. Právě v tomto období jsou snadno k dostání čerstvé české jahody. Jejich vůně a chuť se vůbec nedá srovnávat s tím, co si můžeme pod názvem „jahody“ koupit po zbytek roku.

Kolik kalorií obsahují jahody?

U jahod bude obsah kalorií záviset na konkrétní odrůdě (je jich několik desítek druhů) a na tom, jak moc jsou zralé. Přesto se dá ale obecně říci, že jahody mají jen málo kalorií:

  • Kalorie v jahodách = 35 kalorií (kcal) na 100 gramů
  • Kilojouly v jahodách = 146 kJ (kilojoulů) na 100 gramů

Takže jahody může zařadit mezi nízkokalorické ovoce. Až 90% objemu jahody je jen voda. Asi 2 gramy jsou vláknina a cca 7 gramů je cukr (jedná se ovšem o jednoduchý cukr)

Jahody jsou zdravé – mají hodně vitamínu C

Jahody mají opravdu velký obsah vitamínu C. Mají ho více, než citrusové plody. Jahody obsahují až 90 miligramů na 100 gramů jahod.

Hodně lidí si myslí, že právě citrusy (pomeranče, citróny, grepy) mají nejvíce vitamínu C. Není to ale pravda. Citrusy mají obvykle okolo 50 miligramů na 100 gramů. Některé druhy ovoce nebo i zeleniny, mají podstatně více vitamínu C (třeba brokolice má skoro 150 miligramů vitamínu C na 100 gramů).

Co obsahují jahody – proč jsou tak zdravé?

Jahody obsahují kromě vitamínu C, i další vitamíny. Najdeme v nich hlavně vitamíny A, B, C, D a E. Kromě vitamínů obsahují jahody i řadu důležitých minerálů. Především draslík a hořčík. Kromě nich i zinek, železo, mangan nebo vápník.

Jahody tak mají pozitivní zdravotní účinek. Působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Snižují hypertenzi a tuhost cév. Zlepšují průtok krve. Jahody mají pozitivní efekt na činnost našeho mozku a srdce.

Jahody jsou i velmi vhodný doplněk stravy v těhotenství. Obsahují poměrně hodně kyseliny listové. A ta je během těhotenství opravdu hodně důležitá. Těhotné ženy by se tedy neměly zdráhat jíst jahody.

Jahody známe už tisíce let

Jahody pro člověka nejsou žádná novinka. Už v době kamenné si naši předkové pochutnávali na jahodách. Pravda, tehdy se jednalo jenom o drobné lesní jahůdky. Ty velké jahody, které si dnes běžně kupujeme, se objevily až mnohem později. Vznikly až šlechtěním a křížením původních evropských druhů a odrůd dovezených z Ameriky.

V Česku sahá tradice pěstování velkých jahod do 18 – 19 století. V té době se k nám dostaly odrůdy vyšlechtěné ve Francii. Do té doby lidé v Česku znali jen klasické lesní/luční jahody.

Jahody a hubnutí

Jahody jsou určitě vhodným doplňkem zdravého a dietního jídelníčku. Jahody se tedy hodí i při hubnutí. Jsou sladké, ale mají jen málo kalorií. Jahodami tak můžete ve svém jídelníčku nahradit sladkosti a dezerty.

Jahody jsou ideální (a velmi chutná) zdravá svačina, během dne. Nebo mohou posloužit, jako sladká „tečka“ na konci jídla. Jahody se hodí jako přísady do řady různých jídel.

Jahody mají jen málo kalorií, a proto se dají zařadit mezi několik málo druhů ovoce, kterého můžete sníst větší množství. I když i u jahod je potřeba být opatrný. Někdo na ně může být alergický úplně, jiného mohou potrápit ve větším množství.

Při hubnutí byste sice měli jíst hodně zeleniny a ovoce, ale u některých druhů ovoce je nutná opatrnost. Protože některé druhy ovoce obsahují hodně cukru, který vám s hubnutím moc nepomůže. Pro jahody to ale neplatí.

Tím, že byste ale jedli jenom jahody, určitě nezhubnete. Jako u všeho, i pro jahody platí, že všeho s mírou. Rozhodně se ale vyplatí jíst jahody i během hubnutí. Zvláště když máte možnost si koupit (nebo rovnou natrhat) čerstvé jahody.

Tento příspěvek má jeden komentář

  1. Jana

    Jahody mám moc ráda 🙂

Napsat komentář