Jsou při hubnutí a dietě vhodné brambory? Kolik mají kalorií?

Jsou při hubnutí a dietě vhodné brambory? Kolik mají kalorií?
Brambory (vařené), obsahují méně kalorií, než řada jiných příloh (jako je rýže, těstoviny či knedlíky). Obsah kalorií a vhodnost při hubnutí, se ale odvíjí i od způsobu přípravy. Pečené brambory nebo bramborová kaše, mají podstatně více kalorií (a vyšší glykemický index), takže na dietní jídelníček moc nepatří.

Jsou brambory vhodnou přílohou i při hubnutí? A hodí se na dietní jídelníček? Nebo bychom si při hubnutí, měli na brambory dávat spíše pozor?

Pokud se začnete zajímat o hubnutí, tak ohledně brambor, můžete narazit často i na velmi protichůdné informace.

Někde budou tvrdit, že bramborám byste se při hubnutí měli co nejvíce vyhýbat. A jinde zase mohou být brambory běžnou součástí dietního jídelníčku. Kde je pravda?

Hodí se brambory jako příloha při hubnutí?

Na tuto otázku, nakolik jsou brambory vhodnou součástí dietního jídelníčku, není jednoduchá odpověď typu „ano x ne“. Je to trochu složitější.

Pokud bychom měli brambory hodnotit čistě podle obsahu kalorií, tak na tom nejsou nijak špatně – viz následující tabulka, kde je srovnání obsahu kalorií, pro několik nejčastějších typů příloh.

Kalorická tabulka: Kolik kalorií mají přílohy k hlavnímu jídlu

Příloha 100 gramů Kalorie (Kcal) Kilojoule (kJ)
Zelenina vařená směs: zelí, mrkev, celer, brokolice, květák 33 kcal 139 kJ
Brambory vařené bez slupky 85 kcal 354 kJ
Vařená rýže (*) 116 kcal 486 kJ
Vařené těstoviny 133 kcal 557 kJ
Houskový knedlík 212 kcal 890 kJ
Chléb Šumava 234 kcal 979 kJ

(*) záleží na typu rýže a době vaření, hodnota kalorií v tabulce je nižší, může to být až o 25 – 30% více

Čistě podle obsahu kalorií, na tom tedy nejsou brambory až tak špatně. Pochopitelně ve srovnání s vařenou zeleninou, mají více než dvojnásobek kalorií. Ale oproti například rýži, těstovinám nebo dalším přílohám, mají méně kalorií.

Hodí se brambory na dietní jídelníček?

Sami ale určitě tušíte, že vycházet jenom z obsahu kalorií, není při hubnutí ideální cesta. Ne, že by kalorie nebyly vůbec důležité, ale podstatnější je i obsah živin, a také to, jak dlouho vás jídlo zasytí (glykemický index).

U brambor, pak o vhodnosti pro dietní jídelníček a hubnutí, hodně rozhoduje i jejich příprava.

Pokud si dáte brambory uvařené ve slupce, pak je to přijatelná a vcelku dietní příloha k hlavnímu jídlu. Pokud jich ovšem nesníte příliš mnoho. Maximální velikost porce brambor, by měla být do 150 gramů. A neměli byste je jíst každý den.

Pokud ale zvolíte pro brambory jiný typ úpravy, pak už to nemusí být příliš vhodné dietní jídlo.

Už jenom brambory pečené v troubě, mají skoro o polovinu více kalorií. A hlavně se u nich zvyšuje glykemický index, takže po nich rychleji vyhládne.

Podobně je na tom třeba i bramborová kaše. Rozvařené brambory (které potřebujete na kaši více povařit), mají vysoký glykemický index (rychle se po nich hládne). Do bramborové kaše se navíc často přidává mléko a máslo, což podstatně navyšuje obsah kalorií.

A takové smažené bramborové hranolky, ze kterých ještě odkapává mastnota … tam je to asi všem jasné.

Viz následující tabulka, kolik kalorií obsahují různé přílohy z brambor.

Kalorická tabulka: Kolik kalorií obsahují přílohy z brambor

Příloha 100 gramů Kalorie (Kcal) Kilojoule (kJ)
Syrové brambory 89 kcal 371 kJ
Brambory vařené bez slupky 85 kcal 354 kJ
Brambory vařené ve slupce 92 kcal 384 kJ
Bramborový knedlík 104 kcal 434 kJ
Bramborová kaše 113 kcal 474 kJ
Pečené brambory v troubě 117 kcal 489 kJ
Bramborové hranolky (pečené v troubě) 131 kcal 550 kJ
Bramborové noky 146 kcal 613 kJ
Bramborové hranolky (smažené) 202 kcal 845 kJ
Bramborový salát 210 kcal 880 kJ
Bramborové krokety (smažené) 263 kcal 1100 kJ

Hubnutí a brambory – ano nebo ne?

Když pomineme extrémy typu „bramborová dieta“, kde jíte hodně brambory nebo naopak „bez sacharidová dieta“, kde byste neměli jít brambory vůbec, pak můžeme říci, že pravda je někde uprostřed.

Brambory určitě mohou být na dietním jídelníčku, pokud zvolíme vhodný typ úpravy. Ideální jsou brambory vařené ve slupce (pokud to umožňuje kvalita/čerstvost brambor) – tím se zachovají všechny prospěšné látky, které bychom společně se slupkou odstranili.

Brambor bychom ale neměli sníst příliš mnoho. Ideální je brambory doplnit třeba o vařenou zeleninu, nebo zeleninový salát. A součástí jídla s bramborami, by měly být i bílkoviny, které jsou při hubnutí velmi důležité.

Brambory bychom také určitě neměli jíst každý den. Při splnění těchto podmínek, se mohou brambory stát běžnou součástí dietního jídelníčku.

Pochopitelně ale existují diety, u kterých se brambory zcela vyřazují z dietního jídelníčku. A ani to nemusí být špatně. Záleží na tom, jaký je celkový koncept dané diety.

Určitě se nedá říci, že by brambory vyloženě škodily (pokud se nebavíme o smažených hranolkách, navíc doplněných o další nezdravé potraviny). Ani se nedá tvrdit, že díky pojídání brambor byste zaručeně zhubli.

Napsat komentář