Proč mi nejde zhubnout? Nejčastější chyby při hubnutí

Proč mi nejde zhubnout? Nejčastější chyby při hubnutí
Proč mi nejde zhubnout? Možná je to proto, že při hubnutí děláte nějakou chybu. Počítáte kalorie, ale už neřešíte, co jíte. Nebo se snažíte jíst co nejméně. A vaše tělo pak hubnutí bojkotuje. Ani pravidelné cvičení není 100% zárukou, že opravdu zhubnete.

Hodně lidí by chtělo zhubnout. Snad skoro každého někdy v životě napadne, že by měl shodit pár kilo. Je hodně lidí, kteří se snaží zhubnout, a nejde jim to. Lidé zkouší opakovaně různé diety, cvičení, zaručené tipy a návody, jak zhubnout a výsledek pořád nikde.

Pokud je to i váš případ – snažíte se zhubnout a nejde vám to – asi je něco špatně. V následujícím textu, se podíváme na nejčastější důvody, proč vám nejde zhubnout. Pokusíme se rozebrat nejčastější chyby při hubnutí, a jak se jim vyhnout.

Chci zhubnout a nejde mi to

Jednou z nejčastějších chyb při hubnutí je to, že se snažíte zhubnout moc rychle. Asi každý by chtěl zhubnout už za týden nebo za měsíc. Třeba o 10 kilo za měsíc. To by bylo ideální. Ale bohužel podobné hubnutí nefunguje.

Snažit se o nějaké extra rychlé hubnutí je předem odsouzeno k nezdaru. Je fajn, že máte vysokou motivaci konečně začít hubnout. Je fajn, že se chcete pustit do nějaké radikální diety (změny jídelníčku) nebo začít pořádně cvičit. Nic se ale nemá přehánět.

Proč mi nejde zhubnout? Protože moc spěcháte

Na začátku hubnutí byste si měli stanovit nějaký reálný cíl. To, že se budete snažit zhubnout o 5 nebo dokonce 10 kilo za měsíc je téměř jistě receptem na neúspěch. Existují metody, jak zhubnout třeba i o 10 kilo za měsíc. O nich se ale moc nedá říci, že by se jednalo o hubnutí. Spíše je to jen jednorázové, krátkodobé snížené váhy.

Podobně rychlé hubnutí vede ke dvěma možným závěrům:

  • Po několika týdnech intenzivní snahy o hubnutí to vzdáte
  • Krátkodobě se vám podaří snížit váhu, ale brzy se dostaví jo-jo efekt a kila naberete zpět

Při hubnutí byste si měli dát reálný cíl. Třeba to, že budete hubnout o 0,5 – 1 kilo za týden. Už to jedno kilo za týden je poměrně vysoce ambiciózní cíl. Ideálním cílem pro hubnutí je 1 – 2 kila za měsíc.

Chcete doopravdy zhubnout? Pak hubněte o 2 kila za měsíc

Pokud se budete snažit zhubnout o 2 kila za měsíc, tak to od vás nevyžaduje nějakou striktní redukční dietu, nebo to abyste si hlídali každou kalorii, kterou sníte. Zhubnout o dvě kila můžete už jen tím, že uděláte jen pár změn v jídelníčku.

Při hubnutí o dvě kila za měsíc, nemusíte podstupovat namáhavé cvičení. Stačí jen trochu zvýšit množství pohybu. Třeba jenom tím, že budete více chodit.

Proč mi nejde zhubnout? Řešíte množství jídla a už ne co jíte

Při hubnutí lidé hodně řeší kalorie. Jestli jich nějaké jídlo obsahuje hodně nebo málo. Vztah mezi množstvím kalorií a hubnutím je ale volnější. Nejde jen o to, kolik ta která potravina obsahuje kalorií. 100 kalorií pocházejících ze snědeného jablka se nedá srovnávat se 100 kaloriemi z vypité Coca-Coly.

Pokud chcete doopravdy zhubnout, pak neřešte tolik kalorie. Není kalorie jako kalorie. Při hubnutí je důležité, aby vaše tělo mělo zdravý mix všech potřebných živin.

Orientační počítání kalorií je fajn nástroj, pokud si chcete pohlídat, jestli nemáte nadměrný kalorický příjem. Sestavovat jídelníček na hubnutí, jen na základě počtu kalorií, ale opravdu není rozumný způsob, jak zhubnout.

Proč mi nejde zhubnout? Možná jíte moc málo

Zní to asi divně že? Nedaří se vám zhubnout, protože málo jíte. Mnoho lidí si totiž myslí, že když budou málo jíst, budou hubnout rychleji. Tak to ale úplně nefunguje. Pokud snížíte kalorický příjem příliš výrazně, pak vaše tělo začne hubnutí „bojkotovat“.

Ve chvíli, kdy začne mít tělo pocit, že hladoví, tak dostane strach. Co když bude ještě hůř? A snaží si vytvářet co největší zásoby, protože se bojí, že přišlo nějaké hladové období. Tělo na nadměrně snížený příjem energie reaguje tak, že zpomalí metabolismus.

Při hubnutí byste měli množství kalorií snižovat maximálně o 20 – 25%. A i to je mezní hranice. Mnohem lepším způsobem, jak opravdu zhubnout, je zajistit tělu pravidelný přísun malých dávek energie. Tedy jíst pravidelně a častěji. Třeba i 5x denně, sníst menší porci jídla.

Proč mi nejde zhubnout, když hodně cvičím?

Při hubnutí (spalování tuků) nejde o to, kolik uběhnete kilometrů, nebo jak těžkou uzvednete činku. Při příliš velké intenzitě cvičení se tuky moc efektivně nespalují. Ke spalování tuků také dochází až po cca 20 – 30 minutách cvičení.

Dalším důvodem, proč se vám nedaří zhubnout při cvičení, také může být to, že děláte pořád dokola to samé. Je fajn, že chodíte pravidelně běhat, nebo jezdit na kole (nebo něco jiného). Jakmile si tělo na nějaký druh pohybu (cvičení) zvykne, stane se pro něj rutinou a energetický výdej bude nižší.

Při hubnutí je tak velmi dobré kombinovat různé druhy pohybu (cvičení). Můžete zkoušet různé věci. Někdy nestačí jenom chodit běhat, ale je potřeba zapojit i trochu posilování. Svalová hmota spotřebovává více energie. Pokud naberete o trochu více svalů, pak budete hubnout efektivněji.

Napsat komentář